Artikkeli

Artikkeli

20.6.2017 | Korkeakoulujen hallitusten puheenjohtajat

Tampere3 uudistaa suomalaista osaamista

Olemme rakentamassa Tampereen ammattikorkeakoulusta ja uudesta säätiöyliopistosta korkeakouluyhteisöä, joka luo kokonaan uutta ajattelua. Yliopistot yhdistyvät säätiöyliopistoksi ja ammattikorkeakoulu siirtyy uuden yliopiston omistukseen. Syntyvän säätiön perustajat edustavat laaja-alaisesti tulevan yliopiston painopistealueita ja ovat näin merkittävä etu sekä tuki uudelle korkeakouluyhteisölle. Suomeen syntyy kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä noin 35 000 opiskelijan ja lähes 5 000 työntekijän monitieteinen yhteisö.

Tehtävämme on kuljettaa tiedettä maailman suurten kysymysten suuntaan. Tampere3 yhdistää terveyden, tekniikan, talouden ja yhteiskunnan tutkimuksen rajapinnat kansainvälisesti ainutlaatuisella tavalla. Hyvä esimerkki tällaisesta avauksesta on ollut tekniikan ja lääketieteen yhteinen instituutti BioMediTech. Tulevan yliopiston tutkimus ja Tampereen ammattikorkeakoulun työelämäläheinen toimintamalli mahdollistavat yhteiskunnalle tutkimus- ja innovaatiotoimintaan ainutlaatuisen verkoston perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen ja aina palvelukonsepteihin saakka.

Tampere3:ssa syntyy kansainvälistä, monitieteistä osaamista, jota tulevaisuuden yhteiskunta ja työelämä edellyttävät. Opiskelijalle Tampere3 mahdollistaa laadukkaat ja arvostetut kansainväliset tutkinnot, modernit oppimisympäristöt ja joustavat opintopolut, joista muodostuu monialaisia yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintoja. Tampere3 näyttää näin tietä ja palvelee entistä paremmin työelämän tarpeita.

Käytännön askeleena Tampere3:n opiskelijoille kehitettiin syksyllä 2016 yhteinen ristiinopiskelupalvelu, jossa valittavana on lähes tuhat kurssia. Lisäksi Tampere3- korkeakoulujen yhdessä tekemät uudet opintokokonaisuudet mm. myynnin johtamisessa, rakentamisen ja arkkitehtuurin yhteiset opinnot sekä pelitutkimus ja -kehitys ovat esimerkkejä uusista avauksista. Toiminnallisesti yrittäjyysvalmennuksen Y-kampus on jo kaikilla korkeakouluilla ja Taitokeskuksessa TAYSin alueella terveysalojen opiskelijat, lääkärit sekä terveysalan ammattilaiset työskentelevät yhdessä harjoitellen käytännön taitoja.

Miksi Tampere3:n syntyminen ja sen eteen tehtävä työ on niin tärkeä koko Suomen kehitykselle ja Pirkanmaan taloudelle? Tampere3 on investointi alueen tulevaisuuteen. Korkeakoulupaikkakunnat kasvavat ja kehittyvät. Uudet korkean jalostusarvon ja tuottavuuden työpaikat syntyvät korkeakoulujen ympärille: sinne, missä on riittävästi sekä potentiaalista työvoimaa että uutta luovaa dynamiikkaa. Yritykset ja uudet työpaikat seuraavat hyviä korkeakouluja.

Uskomme, että tulevien vuosikymmenien aikana Tampereesta rakentuu paitsi Suomen myös Pohjois-Euroopan vetovoimaisin korkeakoulukaupunki. Uusi Tampere3 on entistä tiiviimpi osa kehittyvää kaupunkiympäristöä. Tutkimus ja koulutus linkittyvät useisiin verkostoihin kuten esimerkiksi älykästä kaupunkiseutua kehittävään Smart City -hankkeeseen.

Tampere3 on ainutlaatuinen mahdollisuus, jonka voimme saada aikaiseksi vain yhdessä, kuten meillä täällä on tapana.


Kirjoittajat
Kari Neilimo, Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja
Tero Ojanperä, Tampereen teknillisen yliopiston hallituksen puheenjohtaja
Matti Höyssä, Tampereen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja

 

 

Ei kommentteja "Tampere3 uudistaa suomalaista osaamista"

Kommentoi "Tampere3 uudistaa suomalaista osaamista"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.