Artikkeli

Artikkeli

24.8.2017 | Jari Alanen

Onko yrityksen tehtävä rahoittaa yliopiston yleistä kehittämistä?

Tampereen uusi yliopisto on saanut uuden hallituksen ja se on järjestäytynyt eli uuden alku on lähtenyt liikkeelle. Tampereen kauppakamarissa olemme seuranneet Tampere3-hankkeen valmistelua sekä läheltä että vähän kauempaa. Hallituksen valintaan emme ole osallistuneet, mutta hanke on nyttemmin edennyt erinomaisesti ja nopeassa aikataulussa – iso kiitos vielä kaikille osapuolille. Tampere alueena ja sen toimijat ovat taas kerran osoittaneet rakennemuutoshalunsa ja -kykynsä.

Yliopistoille annettu autonomia ja valtion osoittama suunta rakennemuutokselle asettaa otsikon kysymyksen täällä elinkeinoelämän piirissä tarkemman tarkastelun alle. On selvää, että Tampereen uusi yliopisto tarvitsee selkeän ja riittävän ison pääomituksen liikkeelle lähtiessään. Julkisuudessa esitetyt summat, 100–200 miljoonaa euroa, ovat varmasti oikean tasoiset ja riittävät riippuen siitä, mihin yliopiston hallitus asettaa toiminnan painopisteet ja tavoitteet.

Tampereen kauppakamari ja sen valiokunnat ovat käytettävissä, kun yliopistossa käynnistetään vuoropuhelua elinkeinoelämän kanssa koulutuksen sisällöistä ja niiden painotuksista. Olemme rakentaneet hyvää yhteistyötä useita vuosia, josta viimeisenä esimerkkinä on ollut Kampuskamaritoiminta sekä Tampereen yliopiston palveluiden ja kaupan professuurin rahoitus. Kyseinen professuuri on luonut aivan uuden tason ja laadun yhteistyölle yliopiston ja yritysten välille.

Toisaalla Tampereen kauppakamarin ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteisesti perustaman Tukisäätiön toiminta jatkuu ja voi hyvin. Ja lisäksi, onhan esimerkiksi Kampusareena keskellä TTY:n kampusta rakennettu nimenomaan yritysyhteistyötä varten. TTY on pärjännyt myös kansainvälisessä vertailussa esimerkillisesti yritysyhteistyöstä puhuttaessa. Yritysyhteistyö kuuluu myös Tampereen ammattikorkeakoulun vahvuuksiin.

Suhtaudumme avoimesti uusiin yhteistyömuotoihin, mutta yliopistojen yleinen rahoitus sekä pääomitukset pitää pääsääntöisesti tulla valtiolta. Tampereen uusi yliopisto on hallitusohjelman mukainen ja osa valtion rakennemuutosohjelmaa, joten valtiolla tulee olla kyky ja halu pääomittaa yliopistoa riittävällä panoksella.

 

Jari Alanen
Tampereen Kauppakamarin puheenjohtaja
Kesko Oyj:n aluejohtaja

 

 

 

Ei kommentteja "Onko yrityksen tehtävä rahoittaa yliopiston yleistä kehittämistä?"

Kommentoi "Onko yrityksen tehtävä rahoittaa yliopiston yleistä kehittämistä?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.