Artikkeli

Artikkeli

1.12.2017 | Päivi Myllykangas

Lahjoittamalla teet maailmasta paremman

Tampere3-korkeakouluyhteisö haluaa olla yhdessä vaikuttava. Vaikuttavuus syntyy muun muassa pitkäjänteisestä ja systemaattisesta yhteistyöstä lahjoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Suomen yliopistojen varainhankinta on aktivoitunut vuoden 2010 yliopistolakiuudistuksen jälkeen. Yliopistojemme historia on lyhyt verrattuna kansainvälisiin kumppaneihin – esimerkiksi Yhdysvalloissa varainhankinnalla on noin neljänsadan vuoden perinteet.

Varainhankinnan onnistuminen kiteytetään usein kolmeen R:ään: Rehtorit, Resurssit ja Raportit. Varainhankinta on strategisena tehtävänä johdon arvovaltapalveluiden ytimessä. Yliopiston johto toimii yliopiston kasvoina ja puolestapuhujana. Alumnisuhdetoiminta on osa pitkäjänteistä varainhankinnan kehittämistä.

Varainhankinnalla on parhaimmat onnistumisen edellytykset, kun se integroituu Tampere3:n toimintakulttuuriin. Tampere3:ssa tehdään töitä yhtenäisen kumppanuusrajapinnan rakentamiseksi, koska strategiset kumppanimme saattavat toimia useassa roolissa kuten lahjoittajana, alumnina, yhteiskehittäjänä tutkimus- tai kehityshankkeessa tai omaa osaamistaan kehittävänä täydennyskoulutusasiakkaana. Vielä meillä on tehtävää, mutta tavoitteena on sujuva ja innostava palvelukokemus.

Varainhankinta on investointibisnestä, jossa tuotos on suoraan verrannollinen panokseen. Jatkuvan dialogin varmistaminen säätiöiden, organisaatioiden, yritysten sekä yksittäisten isojen lahjoittajien kanssa on tärkeää. Olemassa olevat suhteet ja läheisyysperiaate toimivat, ihminen lahjoittaa ihmiselle. Työ edellyttää markkinointia ja monikanavaista viestintää, myynti- ja suhdetoimintaa. Varainhankinta vaatii vahvan bränditarinan ja Tampereen kulttuuripääoman integroimisen siihen, sen mikä tekee juuri Tampereesta erityisen paikan elää, opiskella ja tutkia.

Yliopistot ovat kehittäneet varainhankintaansa valtion vastinrahakampanjoiden aikana, joista viimeisin päättyi kesäkuun 2017 lopussa. TaY ja TTY keräsivät yhteensä 10 miljoonaa euroa ja saavat valtion vastinrahoina 11,4 miljoonaa euroa pääomitukseen. Ammattikorkeakouluille avautui syksyllä lakimuutoksen myötä mahdollisuus varainhankintaan ja TAMK on nyt ensimmäisen noin vuoden mittaisen vastinrahakautensa kynnyksellä. Vuoden 2018 loppuun varainhankintaa tekevät nykyiset yliopistot ja TAMK. Samalla suunnittelemme ja rakennamme yhdessä Tampere3:n varainhankintaa vuodesta 2019 eteenpäin.

Ensikokemusteni perusteella monet lahjoittajat haluavat olla mukana rakentamassa uutta korkeakouluyhteisöä ja ovat entistä kiinnostuneempia lahjoittamaan monialaisiin kohteisiin. Hienoa on, että kaikki sekä yhteisöiden että yksityishenkilöiden lahjoitukset korkeakouluille ovat verovähennyskelpoisia 850 eurosta alkaen. Nykyisten yliopistojen ja TAMKin vankkojen kumppanuuksien päälle on hyvä rakentaa uutta varainhankintakulttuuria. Tampere3 on suuri mahdollisuus.


Päivi Myllykangas on Tampereen yliopiston sidosryhmäjohtaja ja tekee töitä Tampere3:n varainhankintatyöryhmän puheenjohtajana pitkäjänteisten kumppanuussuhteiden rakentamiseksi

 

 

Ei kommentteja "Lahjoittamalla teet maailmasta paremman"

Kommentoi "Lahjoittamalla teet maailmasta paremman"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.