Ohjelma

Ohjelma

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Tampereella lapset, nuoret ja aikuiset pääsevät tutustumaan tieteeseen kello 13–22, jolloin Tutkijoiden yön ohjelma levittäytyy ympäri kaupungin keskustaa ja yliopistojen kampuksille. Tapahtumiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Tietoiskuja ja esittelypisteitä tutkimuksesta Museokeskus Vapriikissa

Kello 14–20
Alaverstaanraitti 5

Tule kuulemaan lyhyitä tietoiskuja esimerkiksi robotiikasta, pelillisyydestä, lemmikkitutkimuksesta ja mustista aukoista. Suomi100-teemaisesti tutkijat kertovat myös millaisia olisivat olleet Suomen vaihtoehtoiset historiat. Lapsille ohjelmassa on Heurekan huikea Pop-up -tiedeshow ja yleisöllä on mahdollista olla yhteydessä suoraan tutkijoihin hiukkastutkimuskeskus CERNiin Sveitsissä. Vapriikin Tampere 1918 -näyttelyyn sekä Suomen pelimuseoon opastettuja kierroksia. Ilmainen sisäänpääsy.

Pop-up Heureka – liikkuva tiedeshow!

Esitykset kello 14, 15, 16.30, 17.30 ja 18.30.

Pop-up Heurekan innostava ja viihdyttävä tiedeshow kaikenikäisille.

Pop-up Heureka on demonstraatioita, kokeita ja vuorovaikutusta sisältävä tiedeshow. Kuva: Heureka

Interaktiivinen CERN-livelähetys

Kello 19.00–19.45 CERN-livelähetys
Kello 18.45 CERN-esittely, professori Esa Räsänen, TTY
 

CERN on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, josta löytyy paljon kansainvälistä osaamista ja monia suomalaisiakin tutkijoita. CERNin datakeskus on suorassa videoyhteydessä yleisö pääsee tutustumaan tutkijoiden työhön CERNissä ja esittämään heille kysymyksiä. Tämä 45min kestävä "virtuaalivierailu" on täysin suomeksi, koska CERNissä on paljon kansainvälistä osaamista ja myös paljon suomalaisia tutkijoita. Yksi heistä on TTY:n emeritus rehtori, professori Markku Kivikoski, joka myös pääsee kertomaan lähetyksessä työstään CERNissä. Datakeskusta ovat esittelemässä Markus Nordberg, Carolina Lindqvist ja Harri Juho Hirvonsalo.

CERN:in suoraa virtuaalivierailua voi kuka tahansa seurata paikanpäällä Vapriikissa. Virtuaalivierailua voi seurata myös Facebookissa ja chatissä CERN:iin voi myös lähettää kysymyksiä.

CERN osallistuu Tutkijoiden yöhön järjestämällä suomenkielisen virtuaalivierailun Datakeskuksen kanssa. Kuva: CERN

 

  

Tietoiskut Vapriikin kahviossa ja auditoriossa

Kahvion ja auditorion ohjelmakartta (pdf)

Kuva: Jonne Renvall

 

Ohjelma kahviossa kello 15–19

 • 15.00 Suomi100: Suomen historian vaihtoehtoja 1417–2017
Kun suomalaiset tulivat Suomeen, he eivät olleet suomalaisia. Menneinä vuosisatoina heillä ei ole ollut mielessä tuleva Suomi vaan jotakin muuta. Mitä? Näitä vaihtoehtoja ja historian outoja polkuja kuvataan kolmessa lyhyessä luennossa. Puhujat ovat Yhteiskunnan historian huippuyksikön tutkijoita Tampereen yliopistosta.

 

1417: Tanskan, Ruotsin vai Moskovan Suomi
Dosentti Sari Katajala-Peltomaa 
 

Suomen muotoutuminen keskiajalla osaksi Ruotsin valtakuntaa oli vain yksi mahdollinen kehityskulku. Itämaana tunnettu alue olisi voinut tulla liitetyksi myös Tanskan valtakuntaan tai Moskovan alaisuuteen ja myös maan kahtiajako oli mahdollinen. Entä jos Suomi olisikin päätynyt itsenäiseksi katoliseksi valtioksi? Miten uskonto ja politiikka, kirkko ja maallinen valta kietoutuivat toisiinsa ja muokkasivat “keskiajan Suomen”.

 
1817: Ruotsalainen, venäläinen, suomalainen – vai pelkästään luterilainen?
Professori Pirjo Markkola 
 

Ruotsin valtakunta hajosi 1809 ja maan itäisistä osista tuli Venäjän keisarikuntaan kuuluva Suomen suuriruhtinaskunta. Miltä tulevaisuus silloin näytti ja miksi juuri 1817 vietettiin Lutheruksen seurakunnan 300-vuotisjuhlaa? Sanoiko kukaan koskaan A.I. Arwidssonin suuhun laitettuja sanoja: ”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomalaisia”?

 
2017: Mikä olikaan suunnitelma tälle vuodelle?
Professori Pertti Haapala 
 

Niin suoralta kuin sadan vuoden itsenäisyys näyttääkin, aivan toisinkin olisi voinut käydä. 1900-luvun alun Suomi ei ollut sama kuin nyt ja tulevaisuuskuvat vaihtuivat moneen kertaan. Millaisena maan tulevaisuus nähtiin ja kävikö niin kuin ajateltiin ja suunniteltiin? Ei aina ja harhanäyt ovat opettavaisia kun ajatelleen seuraavaa sataa vuotta – tai edes kymmentä.

 • 16.30 Sisällissota ja Tampere, Tampere 1918 -näyttely
  FL Antti Liuttunen
 • 17.00 Vedestä hätä – vesihuolto kestävän kehityksen keskiössä
  Dosentti, UNESCO oppituolin haltija Tapio Katko, TTY
 • 17.30 Kaupunkien näkyvien ja kuuluvien muutosten jäljillä:
Samaan aikaan toisaalla: kaupungin kätketyt muutosvoimat
Dos. Ilari Karppi, yliopistonlehtori, aluetiede, TaY

Tampereen äänimaiseman muutokset: julkiset ja yksityiset äänitilat
FT Meri Kytö, tutkijatohtori, musiikintutkimus, TaY

 

 •  18.15 Pelitutkimus, professori Juho Hamari, TTY
 
   

Ohjelma auditoriossa kello 14–20

 • Teemana teollisuushistorian kohteet sodassa ja niiden uusiokäyttö. Luennot yhteistyössä Suomen Matkailuhistorian seuran kanssa:
14.00 Sodat ja konfliktit museoiden aiheina
FM Kimmo Antila
 
14.30 Sotien ja konfliktien muistot Viron matkailukohteina ja identiteetin rakennusaineksina
Professori Seppo Zetterberg
 
 •  15.30 Turre ja teknologia – älyä koira-arkeen
  Sanna Rytövuori ja Heli Väätäjä (Tay), Sanni Somppi (HY) ja Antti Vehkaoja (TTY)
• Miksi koiratutkimus? Mikä Turre ja Toivoset?
• Koira-arjen haasteet ja teknologiahaaveet
• Koiratutkimus tänään ja kurkistuksia koiratutkijan työhön
• Voiko teknologia auttaa koiran hyvinvoinnissa? Mitä koirasta voi mitata ja miten tietoa voi hyödyntää?
 
 • 17.00 Robotit tekevät kaiken – vai?
  Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja, projektipäällikkö Jyrki Latokartano, TTY
Suomen Fyysikkoseura ry täyttää 70 vuotta. Juhlavuonna seura esittelee
erityisesti Suomessa tai suomalaisin voimin tehdyn fysiikan tutkimuksen
historiaa suurelle yleisölle.
 • 17.40 Suomen Fyysikkoseuran 70v-juhlat
  avauspuheenvuoro professori Esa Räsänen, TTY
  Tilaisuus on kaikille avoin, kuohuviinitarjoilu
 • 17.50 Mustia aukkoja ja avaruusjäristyksiä
  professori Jukka Maalampi, JYU

Sata vuotta sitten Albert Einstein mullisti käsitykset avaruudesta ja ajasta. Avaruus ja aika eivät ole mykkiä sivustakatsojia vaan ne elävät mukana luonnon tapahtumissa. Yksi Einsteinin ennustuksista ovat avaruuden järistykset, gravitaatioaallot. Ensimmäiset todisteet gravitaatioaalloista on saatu parin viime vuoden aikana. Huipputarkoilla mittauslaitteilla on nähty avaruuden pienen pieniä värähtelyjä, jotka ovat syntyneet mustien aukkojen törmäyksissä yli miljardi vuotta sitten.

 • 18.45 CERN-esittely ja keskustelua
  Professori Esa Räsänen, TTY
 • 19.00-19.45 Interaktiivinen CERN-livelähetys
  Yleisöllä on mahdollista olla yhteydessä suoraan tutkijoihin hiukkastutkimuskeskus CERNiin Sveitsissä.
 

 

Esittelypisteet Vapriikissa kello 14 –19

Turre & Toivoset 2.0 -tutkimushankkeessa tutkitaan teknologiaa, joka tukee ihmisen ja koiran vuorovaikutusta.

 

Turre ja teknologia – älyä koira-arkeen
 • Tule tapaamaan Turrea ja tutkijoita ja kerro koirateknologiahaaveesi tai -huolesi! Esittelypisteellä selviää miten teknologia auttaa koiran hyvinvoinnissa ja mitä koirasta voi mitata? Paikalla on oikea, elävä koira mittareiden kanssa.
Tutustu nao-robotteihin ja maarobotteihin
 • Robotiikka tekee nopeasti tuloaan ihmisten keskuuteen. Me kehitämme robotteja liikkumaan itsenäisesti ihmisten joukossa. Meillä pääset näkemään minkälaisia asioita roboteilla voi tehdä tänä päivänä. Onko robottien vallankumous jo ovella? Tampereen teknillinen yliopisto, Automaatiotekniikan ja Hydrauliikan laboratorio.
Iän arviointi
 • Tietokone arvioi ikäsi ja sukupuolesi kasvokuvan perusteella. Uskallatko kokeilla? Ihmisen iän arviointi on esimerkki ihmiselle helposta mutta tietokoneelle haastavasta tehtävästä. Viime vuosina saavutetut läpimurrot koneoppimisessa sekä kuva-analyysissä ovat kuitenkin mahdollistaneet tarkkuuden viemisen uudelle tasolle, joka on tarkkuudeltaan jo lähellä ihmisen tekemää arviota. Menetelmä perustuu datalähtöiseen syväoppimiseen: tietokoneelle on näytetty eri ikäisten ihmisten kuvia ja se on oppinut erottelemaan piirteet, jotka antavat viitteitä testihenkilön iästä. Oppiminen ja opitun pitkäkestoinen muistaminen ovatkin ajankohtaisia teemoja koneoppimisessa. Tampereen teknillinen yliopisto, signaalinkäsittely.
360-video livestream
 • Tutustu Tampereen teknillisen yliopiston CIVITin 360-kamera, jota pääsee katsomaan livenä 3D-laseilla.
Yhteistyörobotti
 • Kappaleentunnistuksella varustettu yhteistyörobotti. Tampereen teknillinen yliopisto, Kone- ja tuotantotekniikka.
Nesteiden sormenjälkien analysointi
 • Sähköisellä mittauksella nesteistä pystytään analysoimaan erilaisia ominaisuuksia ja muodostamaan niistä ns. ”sormenjälkiä”. ColloidTek on nesteiden analysointiin keskittynyt yritys, joka hyödyntää teknologiaansa teollisuuden prosessien kehittämiseen. Teknologia on syntynyt TTY:llä tehdyn tutkimuksen tuloksena.
Miten meni tänään töissä – oivalluksia hyvinvointimittareiden avulla?
 • Erilaiset hyvinvointimittalaitteet avustavat oman hyvinvoinnin seurannassa ja muistuttavat huolehtimaan esimerkiksi riittävästä liikunnasta, unesta ja palautumisesta. Ehkäpä mittalaitteet voisivat tukea myös työssä jaksamista ja lisätä työtyytyväisyyttä: Miltä tuntuisi huomata vireystasosi vaihtelut eri työtehtävissä tai oivaltaa yhteyksiä unen, liikunnan ja työn tulosten välillä? Olisiko kiinnostavaa seurata, kuinka kehityt työssäsi, tai havaita työarjen onnistumisia? Tule kokeilemaan palvelua ja esillä olevia hyvinvointimittalaitteita! Palvelu on toteutettu osana EU:n rahoittamaa Factory2Fit hanketta, jota VTT koordinoi.

 

Äänimaisemakukkaruukut
 •  Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeen esittelypisteellä pääset ihmettelemään puhuvia kaupunkikukkaruukkuja, äänimaisematauluja sekä binauraalista äänimaisemaa tarjoavia kuulokkeita.?

 

  

Opastukset Vapriikin Suomi 1918 ja Suomen pelimuseon näyttelyihin kello 15–18

 • 15.00 Nukkemuseo, oppaana tutkija Katri Pyysalo
 • 16.00 Tampereen luonnontieteellinen museo, oppaana amanuenssi Tomi Kumpulainen
 • 16.00 Mediamuseo Rupriikki / Suomen pelimuseo, oppaana tutkija Outi Penninkangas
 • 17.00 Birckala 1017, oppaana arkeologi Sami Raninen
 • 17.00 Tampere 1918, oppaana tutkija Antti Liuttunen

  

 

Tiedetyöpajat Lastenkulttuurikeskus Rullassa

Kello 16–20 Finlaysoninkuja 6

Tervetuloa tekemään robottitaidetta, soittamaan banaanipianoa ja askartelemaan oma sukeltaja. Mukaan voi tuoda tyhjän 0,5l muovipullon askartelua varten. Ei ennakkoilmoittautumista. Työpajat non-stop.

Kuva: Jonne Renvall
 

Tutkijoiden yön koululaisohjelma

Kello 11.15–13.00 Yliopistojen kampukset

Yliopistot kutsuvat tamperelaiset yläkoululaiset kampuksilleen kuuntelemaan ajankohtaisia esityksiä. Tapahtumiin on ollut ennakkoilmoittautuminen koulujen kautta, mutta yliopistoille mahtuu vielä luennoille. Ilmoita luokkasi/ryhmäsi mukaan.

Kuva: Jonne Renvall

 

Tampereen yliopiston ohjelma, paikka: ls. D10a, Päätalo, Kalevantie 4
 
Miten peliä tutkitaan? tutkija Janne Paavilainen
 • Luennolla tutustutaan pelitutkimuksen monitieteelliseen maailmaan. Johdannon jälkeen tarkastelemme kahta esimerkkitutkimusta liittyen ilmaisjakelupelien (free-to-play) tapaan koukuttaa ja sitouttaa pelaajia, sekä kurkistamme Pokémon GO -pelaajien pelikokemuksiin.
Vaikuttamisen muutos Suomessa, dosentti Sami Borg ja professori Elina Kestilä-Kekkonen
 • Luento esittelee nuoria kiinnostavalla tavalla keskeisiä yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoja ja niiden muutosta. Puhumme vaaleista ja puolueista sekä monista muista osallistumistavoista. Mitä nuoret ajattelevat Suomesta ja yhteiskunnallisista asioista, mikä on nykynuorille tyypillistä osallistumista ja millaista osallistuminen on tulevaisuudessa? 
Tampereen teknillisen yliopiston ohjelma, paikka: ls. S3, Sähkötalo, Korkeakoulunkatu 6
 
Kaaos ja fraktaalit, professori Esa Räsänen
 • Miksi säätä ei voida koskaan ennustaa juurikaan nykyistä paremmin? Miksi Norjan rannikko on rikkonainen? Miksi terveen ihmisen sydän tai maailman taitavin rumpali eivät kumpikaan pysy aivan tarkasti rytmissä - ja miksi on parempi olla pysymättä? Tervetuloa kuulemaan kaaoksen ja fraktaalien merkityksestä fysiikassa ja muilla tieteenaloilla!
Teolliset ratkaisut ja palvelut yhteiskunnan hyväksi, professori Miia Martinsuo
 • Tule kuulemaan millaista työtä tuotantotalouden ja tietojohtamisen professori tekee ja miten se vaikuttaa yhteiskuntaan. Miten yhteiskunnan suuret infrastruktuuri-investoinnit, kuten esimerkiksi liikenne- ja terveydenhuoltojärjestelmät, rakennukset ja tietojärjestelmät tai esimerkiksi uudet tehtaat toteutetaan vuosikymmeniä kestäviksi? Mitä tekemistä palveluilla on teollisten liiketoiminnan kanssa ja miten tutkija on tässä mukana?
Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat vierailevat kouluissa kertomassa työstään ja tutkimuksestaan koululaisille. Koulut on sovittu etukäteen ja tapahtuma on täynnä.

Tehdään robotille silmät, apulaisprofessori Heikki Huttunen, TTY
 • Elokuvissa robotit osaavat mitä vain, mutta oikeassa elämässä eivät aivan vielä. Älykkään robotin ainoa puuttuva palanen on näkökyky. Robotilla saattaa olla kamerasilmät, mutta se ei vielä ymmärrä näkemäänsä. Tiedemiehet tutkivatkin innolla konenäköä sekä koneoppimista, joiden avulla robotti voisi oppia ymmärtämään maailmaa---aivan kuten pikkuvauva ensimmäisinä elinvuosinaan. TTY:n apulaisprofessori Heikki Huttunen esittelee tätä tutkimusta, ja ennustaa millaisia robotteja lähivuosina tullaan näkemään. Mukana on myös Nao-robotti.
Jenni Airaksinen, yliopistonlehtori, TaY Kunnat, demokratia ja osallisuus

 

Tutustu laboratorioihin Tampereen teknillisessä yliopistossa

Kello 15–18, TUTLab ja SMACC, Korkeakoulunkatu 3 ja 7

Kokeilemista ja näkemistä koko perheelle TUTLabissa. Digitaalisen valmistuksen laitteita kuten 3D-tulostimia ja laserleikkureita. Avoimet ovet myös SMACC:issa.

Kuva: Arto Jalonen

 

 

Science Slam Yo-talolla 

Kello 20–22 Ylioppilastalo, Kauppakatu 10 

Rohkeat tieteentekijät astuvat lavalle ja esittelevät tutkimustaan yleisölle hauskasti stand up -tyyliin. 

Lavalle nousevat:

 • “Tekoäly – prätkiä, parfyymia ja glooriaa” Heikki Huttunen / Signaalinkäsittelyn yliopistonlehtori, Tampereen teknillinen yliopisto
 • ”Veden Virtaamia Nepalista - Water Flows Nepal" Sanna-Leena Rautanen: Chief Technical Adviser, RWSSP -hanke Nepalissa
 • “Aikuisten leikki, sopimaton leikki?” Jaakko Stenros / tutkijatohtori, TRIM, Tampereen yliopisto
 • ”Breakfast is a very dangerous time: History of Crime in Britain during the 20th century” Louise Settle / tutkijatohtori, IASR, Tampereen yliopisto
 • "Miten pilvistä tehdään pannukakkuja - Korkeaulotteisen tiedon visualisointi" Jaakko Peltonen / tilastotieteen apulaisprofessori, Tampereen yliopisto
Viime vuoden Tutkijoiden yön Science Slamissa akatemiatutkija Veikko Sariola slammasi voittoon otsikolla "Mitä hyötyä jalkakarvoista on elektroniikan valmistuksessa?".
Kuva: Jonne Renvall