Artikkeli

Artikkeli

Palkintoja lasten ja nuorten tiedeprojekteille

24.5.2017
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen palkitsi kolme parasta projektityötä. Hän näkee matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian olevan avainasemassa monilla tulevaisuuden aloilla.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen palkitsi kolme parasta projektityötä. Hän näkee matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian olevan avainasemassa monilla tulevaisuuden aloilla.

Suomi 100 -juhlavuoden kansainvälisessä StarT-gaalassa 23.5. Helsingin yliopiston juhlasalissa palkittiin parhaita lasten ja nuorten tiedeprojekteja. Myös Tampere3-korkeakoulut jakoivat tilaisuudessa nimikkostipendejä.

Yliopistojen tiedekasvatusta hoitavan LUMA-keskus Suomen StarT-toimintamalliin on osallistunut yli 800 oppimisyhteisöä 36 maasta. Tampere3-korkeakoulut ovat StarT-mallissa mukana Tampereen LUMATE-keskuksen kautta. Tampereen LUMATE-keskus on osa LUMA-keskus Suomea.

Mikä on StarT?

  • Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi LUMA-keskus Suomi -verkosto yhteistyötahoineen käynnisti uusien opetussuunnitelmien mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteuttamista tukevan StarT-toimintamallin.
  • StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla ilmiöpohjaisia projekteja.
  • Projektityöskentely on kaikille luokka-asteille mielekäs tapa oppia yhdessä matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa, jossa luontevasti voi yhdistää tieteen, taiteen, liikunnan sekä lasten ja nuorten omat kiinnostuksen kohteet.
  • Lisätietoja StarT-toimintamallista.
 

International LUMA Start Award -palkinnot jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Gaalassa palkittiin kolme parasta projektityötä, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. Parhaan tähtitiimin palkinnot menivät tiimeille Indonesiassa, Liettuassa ja Suomessa (Veikkolan yhtenäiskoulu, Kirkkonummi). Palkinnot ojensi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian osaaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Nämä oppiaineet ovat avainasemassa monilla tulevaisuuden aloilla. Tämän päivän StarT-osallistujat ovat niitä, jotka huomenna rakentavat yhteistä tulevaisuutta, sanoo Sanni Grahn-Laasonen.

Oppilaiden ideointi ja innostus tekivät vaikutuksen tuomaristoon

Tuomariston jäsen, Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja professori Esa Räsänen arvioi tuomariston tehtävän erittäin vaikeaksi, koska oppimisprojekteja oli todella paljon eri teemoista ja useimmat olivat laadukkaasti raportoituja videoineen.

– Isoimman vaikutuksen tekivät projektit, joista välittyi oppilaiden oma ideointi, innostus ja kokeet luokkahuoneen ulkopuolella. Uskon, että nämä esimerkit houkuttelevat runsaasti osallistujia myös ensi vuodelle ja muutoinkin kannustavat sekä opettajia että oppilaita tiedeprojekteihin ympäri maailmaa, kertoo Esa Räsänen.

Tampere3-korkeakoulut jakoivat gaalassa nimikkopalkintoja, jotka luovutti Tampereen teknillisen yliopiston vararehtori Petri Suomala.

Tampereen ammattikorkeakoulun stipendin Tämä toimii -sarjassa sai lahtelaisten Jalkarannan ja Länsiharjun koulujen yhteistiimi, ja Hyvä käytänne -sarjan palkinto meni Pirkkalan yläasteelle. Tampereen yliopiston nimikkostipendi meni Nuorten tiimi -sarjassa Pihtiputaalle Puhtaanvirran koululle ja Hyvä käytänne -sarjassa Tampereen lyseon lukioon. Tampereen teknillisen yliopiston nimikkostipendi meni Nuorten tiimi -sarjassa Orimattilan yhteiskouluun ja Hyvä käytänne -sarjassa Kaustisille Köyhäjoen kouluun.

Opetushallituksen uutinen


Teksti: Sara Riihimäki
Kuva: Esa Räsänen