Artikkeli

Artikkeli

VTT, TTY ja TAMK yhdistävät huippuluokan infransa Suomen valmistavan teollisuuden käyttöön

29.5.2017

Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu luovat Suomeen laajan tutkimuksen infrakokonaisuuden. Suomen teollisuudelle aukeaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, kun se pääsee hyödyntämään organisaatioiden tutkimusympäristöjä ja koneita.

Yhteiskäyttö moninkertaistaa erillisten infrojen käytön, kun monipuoliset tutkimusympäristöt ovat yritysten sekä tutkimusinfraa tarjoavien TTY:n, VTT:n ja TAMKin hyödynnettävissä. Tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa demoja, prototyyppejä, pilotointeja ja tuotekehitystä ilman suuria investointeja. Isoihin hankevalmisteluihin saadaan näin uutta volyymiä, joka lisää mahdollisuuksia päästä mukaan suuriin, kansainvälisiin hankkeisiin. Tämä luo uutta osaamista, parempaa kilpailukykyä ja tuottavuutta Suomen valmistavalle teollisuudelle.

– Korkeatasoinen, kansainvälinen yhteistyö edellyttää vahvoja osaamiskeskittymiä, joka tässä syntyy, painottaa professori Kari T. Koskinen TTY:ltä.

SMACCissä yhden luukun periaatteella

TTY:n ja VTT:n vuonna 2015 perustama yhteinen älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä SMACC toimiin alustana infrojen yhdistämiselle. Infrat avataan SMACCin verkkosivuilla 29.5. alkaen asteittain Suomen valmistavan teollisuuden käyttöön. Ketteriä toimintamalleja jalostetaan yritysten tarpeisiin sitä mukaan, kun tarpeista saadaan kokemusta. SMACC-asiantuntijaverkosto auttaa oikeanlaisen infran löytämisessä ja hyödyntämisessä.

– Käytännön yhteistyö tuo lisää mahdollisuuksia auttaa yrityksiä yhden luukun kautta, kertoo VTT:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Risto Kuivanen.

TTY:n, VTT:n ja TAMKin tutkimusinfrat on luokiteltu sivustolla digitaalisiin järjestelmiin, älykkäisiin koneisiin, robotteihin ja materiaalikehitykseen. Kukin näistä sisältää useita kokonaisuuksia vaativan valmistuksen tukemiseen, kuten viimeisimpiä mittalaitteita kokeellisten prototyyppien tekemiseen. Digitaaliset järjestelmät sisältävät esimerkiksi teollisuuden 3D-tulostimia, kuten muovi-, keraami- ja metallitulostimia.

– Tämä infra-allianssi tukee myös hyvin Tampere3:n kehitystä, sanoo TAMKin yliopettaja Mika Ijas.

Lisätiedot:

Tampereen teknillinen yliopisto

Pauli Kuosmanen, dekaani
050 304 5934, pauli.kuosmanen (at) tut.fi

Kari T. Koskinen, professori, laboratorion johtaja
0400 634 242, kari.t.koskinen (at) tut.fi

Tampereen ammattikorkeakoulu

Hannu Kivilinna, Teollisuusteknologiayksikön johtaja
0500 981 118, hannu.kivilinna (at) tamk.fi

VTT

Erja Turunen, liiketoiminta-alueen johtaja
050 380 9671, erja.turunen (at) vtt.fi