Artikkeli

Artikkeli

Y-kampuksen mentoriohjelmasta menestys

7.6.2017
Johanna Liljeroos ja Jarne Lähteenmäki tapasivat toisensa huhtikuussa mainostoimisto Bananaksen tiloissa.

Johanna Liljeroos ja Jarne Lähteenmäki tapasivat toisensa huhtikuussa mainostoimisto Bananaksen tiloissa.

Keskustelut kokeneen yrittäjän kanssa vahvistivat Johanna Liljeroosin uskoa omiin kykyihinsä tulevana yrittäjänä. Liljeroos ja häneen mentorinsa Jarne Lähteenmäki osallistuivat mentoriparina Y-kampuksen ensimmäiseen mentoriohjelmaan.

– Ajatukseni yrittäjäksi ryhtymisestä ovat vahvistuneet. Olemme käyneet läpi muun muassa vahvuuksiani, ja minulla ei ole enää mitään syytä epäillä sitä, ettenkö pärjää yrittäjänä, tiivistää Liljeroos kevään keskusteluja, joita hän on mentorinsa kanssa käynyt.

TAMKin, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen Y-kampus pilotoi tänä keväänä mentorointiohjelmaa, jossa kokenut yrittäjä sai mentoroitavakseen liikeideaansa miettivän opiskelijan. Ohjelmaan valituille opiskelijoille etsittiin yrittäjämentoreita, joilla oli kokemusta ja näkemystä kyseiseltä alalta.

Ohjelma onnistui yli odotusten

Kolmen kuukauden mentorointi päättyi yhteiseen tilaisuuteen, jossa jaettiin kokemuksia ja kuultiin Vincitin henkilöstöjohtajan Johanna Pystysen näkemyksiä motivaatiosta ja itsensä johtamisesta.

Osallistujat kokivat saaneensa ohjausta ja vastauksia mielessä olleisiin kysymyksiin. Joku tarvitsi uskon vahvistusta yrittäjäksi ryhtymiseen, toinen taas kaipasi neuvoja siihen, kuinka saa olemassa olevan yrityksen liikevaihdon tuplattua. Yksi mentoreista sijoitti pääomaa mentoroitavansa yritykseen, eräs mentori löysi yhteistyökumppanin.

Ohjelman aloitti kaikkiaan 11 paria, joista maaliin asti selvisi aikataulujen puitteissa kymmenen. Mentoriohjelman kehitystyö jatkuu annettujen palautteiden perusteella. Jatkossa muun muassa ohjelman kestoa pidennetään ja sijoittamisen näkökulma huomioidaan vahvemmin. Hakuperusteista pidetään edelleen kiinni.

– Uskon, että suurin syy onnistumiseemme oli hakumenettely. Saimme mukaan opiskelijoita, joilla oli selkeä tarve mentoroinnille. Kun toinen tietää, mihin haluaa apuja, on helpompaa etsiä osaava mentori ja mätsätä parit, Y-kampuksen valmentaja, lehtori Tanja Verho toteaa. Verho toimi mentorointiohjelman emäntänä.

Ei valmiita ratkaisuja

Hallintotiedettä Tampereen yliopistossa opiskeleva Johanna Liljeroos haki mukaan ohjelmaan, koska hänen tulevaisuuden tavoitteenaan on työ konsulttipalvelujen ja organisaation kehittämistehtävissä. Liljeroosin opinnot yliopistossa ovat lähes gradua vaille valmiit.

– Olen hakenut omaa juttuani jo monta vuotta ja miettinyt, voisinko itse työllistää itseni. Minua kiehtoo ajatus, että saisin olla itse puikoissa ja tehdä sellaista työtä, mihin tunnen intohimoa, hän kertoo.

Mainostoimisto Bananaksessa yrittäjänä työskentelevä Jarne Lähteenmäki lupautui Liljeroosin mentoriksi, vaikka saikin vain päivän miettimisaikaa.

– Alun perin mentoriksi lupautunut yrittäjä joutui perumaan ja minulle soitettiin, pääsenkö mukaan. En ole aikaisemmin mentoroinut ketään ja mietin aluksi, onko minulla mitään annettavaa, varsinkin kun kuulin Johannan olevan hallintotieteilijä ja tulevan akateemisista ympyröistä, Lähteenmäki sanoo.

Yhteinen sävel Liljeroosin kanssa syntyi kuitenkin heti ensimmäisellä tapaamiskerralla. Molemmat huomasivat heti, ettei mentorin ja yrittäjäksi aikovan tarvitse välttämättä olla saman alan asiantuntija. Alasta riippumatta yrittäjyydestä kiinnostuneita askarruttavat alkuvaiheessa hyvin samantapaiset asiat.

Y-kampuksen mentorointiohjelma

Y-kampuksen mentorointiohjelma on kehitetty opiskelijoiden aloitteesta. Ohjelman tarkoituksena on saattaa yhteen Y-kampuksen verkoston kokeneet tekijät ja yrittävät opiskelijat.

Pilotissa oli mukana 10 opiskelijaa, yksi tutkija ja 10 yrittäjää. Kevään aikana mentorit ja yrittäjät tapasivat toisensa viisi kertaa.

Lue lisää: "Korkeakoulujen yrittäjäopiskelijoiden mentorointiohjelma käyntiin: "Liikaa varomalla tekeminen loppuu."

Lisätietoja: Tanja Verho, valmentaja, Y-kampus, 0400 300 173

 

– Meillä on ollut todella hyödyllisiä keskusteluja. Jarne ei ole antanut minulle valmiita ratkaisuja, vaan olemme voineet keskustella kaikista mieltäni askarruttavista asioista, Liljeroos sanoo.

Mentorointiohjelmaan pääsy on ollut Liljeroosin mielestä erityisen hyödyllistä tässä vaiheessa, kun omaa yritystä ei vielä ole.

– Jarnelta saamani käytännön tietous on auttanut minua huomioimaan niitä asioita, mitä yritystoimintaan voi liittyä. Olen saanut kullanarvoisia neuvoja ja ahaa-elämyksiä. Tärkeintä on ollut kuitenkin se, että mentorini on tsempannut minua uskomaan itseni. Yrittäjyyden idut ovat jo olleet olemassa minussa; jossain vaiheessa on vain ylitettävä kynnys ja ruvettava toimimaan, Liljeroos kertoo.

Kuusi vuotta yrittäjänä toiminut Lähteenmäki kertoo halunneensa korostaa mentoroitavalleen erityisesti yrittämisen hyviä puolia, eikä niinkään käydä asioita läpi mahdollisten tulevien vastoinkäymisten kautta.

– Olen saanut vanhempien yrittäjien kanssa käymistäni keskusteluista paljon konkreettista hyötyä omaan yrittämistoimintaani. Kaikki tieto ja kokemus eivät näy heti välittömästi, mutta olen huomannut, että kaikista saamistani neuvoista on ollut hyötyä myöhemmässä vaiheessa, Lähteenmäki sanoo.

Liljeroosin tavoitteena on suorittaa ensin opinnot loppuun ja osallistua sen jälkeen yrittäjäkurssille. Yritystoiminnan aloittamista helpottaa se, että hänellä on jo valmiina kaksi muuta liikekumppania, joiden kanssa yritys on tarkoitus perustaa.

– Suurin oivallukseni on se, ettei yrittäminen ole mitään tähtitiedettä, Liljeroos sanoo.

Liljeroos ja Lähteenmäki kannustavat yritysideaa pohtivia opiskelijoita osallistumaan mentorointiohjelmaan, mikäli tilaisuus on tarjolla.

– Rohkeasti mukaan vaan, vaikka sinulla ei olisikaan kristallinkirkasta yritysideaa. Tämä ei voi olla millään tasolla huono juttu. Monet mieltä askarruttavat kysymykset selviävät kuitenkin puhumalla, Liljeroos kehottaa.


Teksti ja kuva: Arja Hautala