Artikkeli

Artikkeli

Kohti älykkäämpää korkeakouluyhteisöä

17.8.2017
SCILin kesäprojekteihin osallistuneet opiskelijat edustivat monia ei koulutusaloja ja 13 eri kansallisuutta.

SCILin kesäprojekteihin osallistuneet opiskelijat edustivat monia ei koulutusaloja ja 13 eri kansallisuutta.

Tampere3:n näkyvyyttä ja uusia yhteistyöavauksia edistetään kansainvälisessä Dare to Learn -oppimistapahtuma Helsingissä 5.–6. syyskuuta. Osana tapahtumaa on Smart Campus Innovation Labin (SCIL) Tampere3-työpaja.

Suomen juhlavuonna ensimmäisen kerran järjestettävä Dare to Learn -tapahtuma kokoaa yhteen noin kolmetuhatta oppimisesta innostunutta ihmisiä eri aloilta. Dare to Learn haastaa osallistujat jakamaan kannustavassa ilmapiirissä villeimmät ideansa ja visionsa, joita kehitetään yhdessä eteenpäin.

Smart Campus Innovation Labin (SCIL) -asiantuntijaverkoston vetämässä työpajassa on tarkoitus pohtia, tunnistaa ja valita yhteinen ongelma sekä konseptoida siihen ratkaisumalli.

Opiskelijoiden kesäprojektien tulokset esillä 24.8.

SCILin kesäprojektien loppuseminaari järjestetään 24. elokuuta kello 12.30–16 TAMKin pääkampuksen auditoriossa. Opiskelijat esittelevät projektinsa tulokset, kertovat osaamisensa kehittymisestä ja SCIL-kokemuksestaan.

Kesällä toteutettiin yhdeksän opiskelijaprojektia, joihin osallistui yhteensä lähes 30 opiskelijaa kolmesta korkeakoulusta. Opiskelijat edustivat monia eri koulutusaloja ja 13 eri kansallisuutta.

– Kesäprojektit ovat ehdottomasti merkittävin aikaansaannos SCILin alkutaipaleella. Projektit ovat tuottaneet uutta osaamista ja tietoa, demoja, ehdotuksia uusiksi toimintamalleiksi ja työvälineiksi, digitaalista sisältöä eri toimijoiden tarpeisiin sekä julkaisualustan kehitystä. Arvo sinänsä ovat myös onnistumisen kokemukset ja uudet verkostot, listaa Ilkka Haukijärvi.

Haukijärvi suosittelee seminaaria kaikille oppimisesta ja opiskelijalähtöisyydestä kiinnostuneille. Ja tietenkin kaikille, jota haluavat lisätietoa SCIListä.

Seminaari on englanninkielinen, kaikille avoin ja maksuton. Kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan osoitteeseen .

Seminaarin ohjelma ja lisätietoja 

 

– Kontekstina on korkeakoulutuksen digitalisaatio tai digitaalisuus. Tarkempaa rajausta emme halunneet ennakkoon tehdä. Aika kahden tunnin työpajassa on rajallinen, mutta uskomme silti pääsevämme prosessissa riittävän pitkälle ammattitaitoisen fasilitoinnin tukemana, kertoo johtaja Ilkka Haukijärvi Tampereen ammattikorkeakoulusta.

– Tarkoituksena on, että työpajan tuotosten pohjalta lähdettäisiin rakentamaan yhteistä hanketta työpajaan osallistuvien korkeakoulujen kanssa, hän jatkaa.

Haukijärvi odottaa työpajan edistävän Tampere3:n näkyvyyttä ja tuovan konkreettisella tavalla Tampere3-henkeä esiin. Uudet yhteistyöavaukset muiden osallistuvien tahojen kanssa ovat erittäin tervetulleita.

Monialaisia haasteita ratkotaan yhteistyössä

SCIL-verkosto on Tampere3-korkeakoulujen erilaisten asiantuntijoiden vapaaehtoisesti muodostama SCIL-oppimis- ja innovaatioympäristön kehittäjäryhmä. SCIL tuo yhteen eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkijat sekä ympäröivän yhteiskunnan ratkomaan yhteistyössä poikkitieteellisiä, monialaisia haasteita. Ratkaisuilla edistetään älykästä Tampere3-korkeakouluyhteisöä ja opiskelijoiden osaamista.

– Opiskelijan näkökulmasta SCIL tarjoaa yhteisöllisen, monikulttuurisen ja dynaamisen ympäristön oman osaamisen kannalta relevanttien projektien toteuttamiselle osana opintoja. SCILissä pyritään operationalisoimaan muun muassa sellaisia käsitteitä kuin joustavat oppimis- ja opintopolut, työn opinnollistaminen sekä osaamiskeskeisyys.

SCILiä alettiin ideoida muutaman hengen voimin keväällä 2016. Tällä hetkellä asiantuntijaverkostossa on mukana yhteensä parikymmentä opettajaa ja tutkijaa sekä muita asiantuntijoita erilaisilta vastuualueilta korkeakouluistamme. Uusia kiinnostuneita otetaan mielellään toimintaan mukaan.Teksti: Sara Riihimäki
Kuva: Daria Simkina