Artikkeli

Artikkeli

Lähes kaksituhatta osallistui Tutkijoiden yöhön Tampereella

2.10.2017
Yhtenä Tutkijoiden yön päätähdistä oli Turre-koira, joka toi älyä koira-arkeen. Esittelypisteellä Vapriikissa selvisi, miten teknologia auttaa koiran hyvinvoinnissa ja mitä koirasta voi mitata.

Yhtenä Tutkijoiden yön päätähdistä oli Turre-koira, joka toi älyä koira-arkeen. Esittelypisteellä Vapriikissa selvisi, miten teknologia auttaa koiran hyvinvoinnissa ja mitä koirasta voi mitata.

Euroopan laajuista tiedetapahtumaa Tutkijoiden yötä vietettiin perjantaina 29.9. Tampereen tapahtumakokonaisuus oli huippusuosittu: tutkimuksesta ja sen tekijöistä kiinnostuneita osallistujia oli lähes kaksituhatta.

Toista kertaa Tampereella järjestettävän tapahtuman järjestelyistä vastasivat Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto. Tänä vuonna tutkijoiden yötä vietettiin yhteensä 14 paikkakunnalla, ja tapahtumissa vieraili kaikkiaan yli 24 000 kävijää. Tutkijoiden yö oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Suosituimpiin ohjelmanumeroihin kuului muun muassa liveyhteys Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNiin. Vapriikin auditorio oli täynnä viimeiseen paikkaan. Työstään CERNissä kertoi muun muassa TTY:n emeritus rehtori, professori Markku Kivikoski.

Vapriikissa tietoiskuissa ja esittelypisteillä pääsi tutustumaan muun muassa robotiikkaan, pelillisyyteen, lemmikkitutkimukseen ja mustiin aukkoihin. Suomi100-teemaisesti tutkijat kertoivat myös, millaisia olisivat olleet Suomen vaihtoehtoiset historiat. Kuvassa testissä CIVITin 3D-lasit.

Suosittu kohde oli Tampereen LUMATE-keskuksen tiedetyöpajat Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Lapset tekivät robottitaidetta, soittivat banaanipianoa ja askartelivat oman sukeltajan.

Ohjelmaa oli myös Tampereen yliopistojen kampuksilla. Esimerkiksi TTY:llä oli ohjelmassa muun muassa TUTLabiin tutustumista.

Tutkijoiden yö huipentui Ylioppilastalolla järjestettyyn Science Slamiin, jossa rohkeat tieteentekijät astuivat lavalle ja esittelivät tutkimustaan yleisölle hauskasti stand up -tyyliin. Leikkimielisen kilpailun voitti yleisöäänestyksen tuloksena signaalinkäsittelyn Associate Professor Heikki Huttunen otsikolla Tekoäly – prätkiä, parfyymia ja glooriaa. Alla on video voittajan julkistamisesta.


Lue myös juttu Sciense Slamista: Tekoäly nauratti tiedeyleisöä

Kuvat: Jonne Renvall, Jaakko Kinnunen, Virpi Andersin ja Minna Puntila