Artikkeli

Artikkeli

Koulutusvientiä parhaimmillaan: LUMA-keskus Kiinaan

13.10.2017
Yhteistyösopimus allekirjoitettiin Pekingissä 10.10. Vasemmalla edessä LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Aksela, hänen takanaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Yhteistyösopimus allekirjoitettiin Pekingissä 10.10. Vasemmalla edessä LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Aksela, hänen takanaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Suomalaisten tiede- ja teknologiayliopistojen yhteistyö Kiinan kanssa laajenee tiedekasvatukseen. LUMA-keskus Suomi -verkostosta mallia ottava LUMA Centre China -keskus aloittaa toimintansa Pekingissä Beijing Normal Universityssä (BNU). LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja ja Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja professori Esa Räsänen iloitsee uudesta avauksesta.

– LUMA Centre China -keskuksen avaaminen Pekingiin on iso askel koko Suomen koulutusviennille ja osoitus LUMA-keskus Suomen vaikuttavuudesta. On hienoa, että myös opetusministeri on näkyvästi tukemassa toimintaa. Yhteistyö tulee johtamaan kansainvälisiin hankkeisiin tiedekasvatuksessa, joilla on kerrannaisvaikutuksia muille tieteen ja teknologian aloille, sanoo Esa Räsänen.

Räsänen näkee yhteistyön hyödyttävän suoraan myös Tampereen LUMATE-keskusta, joka on monipuolinen toimija LUMA-verkostossa.

Mikä LUMA ja LUMATE?

  • LUMA-keskus Suomi on Helsingin yliopiston hallinnoima kansainvälisesti ainutlaatuinen tiedekasvatusverkosto, jossa ovat mukana kaikki Suomen yliopistot ja monet yliopistokeskukset.
  • LUMA-keskus Suomen verkostoon kuuluu Tampereen LUMATE-keskus. Se kannustaa lapsia ja nuoria LUonnontieteiden, MAtematiikan ja TEkniikan harrastamiseen ja opiskeluun. Se järjestää koululaisten tiedekerhoja, -leirejä ja -kilpailuja, kouluttaa opettajia sekä järjestää suuren yleisön tiedekahviloita ja muita tiedetapahtumia.
  • LUMATE-keskus Tampere on Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen organisaatio.
 

– Nyt aukeaviin mahdollisuuksiin kannattaa lähteä ripeästi mukaan. Kansainvälinen kiinnostus Suomen LUMA-malliin leviää myös muualle: Kiinassa suunnitellaan jo kokonaista verkostoa, ja muun muassa Etelä-Koreasta on käynyt STEM-delegaatio (science, technology & maths) sekä Tampereella että Helsingissä, Räsänen jatkaa.

Yhdessä olemme enemmän

Kiinan LUMA-keskus on ensimmäinen ulkomaille syntyvä LUMA-keskus. Se yhdistää suomalaisen esikuvansa mukaan varhaiskasvatuksen, koulun, vanhemmat ja elinkeinoelämän sekä tukee tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä matematiikan ja luonnontieteiden korkeakouluopetuksen sekä opettajankoulutuksen alalla.

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on tiivistää tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä sekä tutkijanvaihtoa tiede- ja teknologiakasvatukseen liittyen.

– Luonnontieteiden ja matematiikan osaamisen vahvistaminen on yksi koulutuspolitiikkamme painopisteistä. Budjettiriihessä hallitus päätti suunnata tähän vielä viiden miljoonan euron lisärahoituksen. On hienoa, että LUMA-osaamisen vahvistamista varten kehitetyt toimintamallit kiinnostavat myös kansainvälisesti ja mahdollistavat yhteistyön uusien kumppaneiden kanssa, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Kiinassa ollaan erittäin pitkällä esimerkiksi modernin teknologian opetustutkimuksessa ja sieltä toivotaan virikkeitä Suomen kouluopetukseen.


Lisätiedot:

LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja, Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja, professori Esa Räsänen, puh. 050 301 3386,