Artikkeli

Artikkeli

Tutkijat: Tampere3:sta kumppani terveysteknologiayrityksille

6.11.2017
Poikkitieteellinen yhteistyö pitäisi Niku Oksalan ja Matti Mäntysalon mielestä Tampere 3:n myötä sementoida toimintamalliksi.

Poikkitieteellinen yhteistyö pitäisi Niku Oksalan ja Matti Mäntysalon mielestä Tampere 3:n myötä sementoida toimintamalliksi.

Tampere3:ssa lääkärit pääsevät suunnittelemaan teknologian huippututkimusta, ja diplomi-insinöörit kehittämään kliinisiä sovelluksia sairaanhoidon tarpeisiin. Tutkijoiden mukaan tämä yhteistyö pitäisi valjastaa myös yritysten käyttöön.

Laastari on pitkä, kapea ja läpikuultava. Sen alapinnassa kulkee harmaina juovina elektroniikkajohtimia. Tampereen yliopiston verisuonikirurgian apulaisprofessori Niku Oksala ja Tampereen teknillisen yliopiston Associate Professor, akatemiatutkija Matti Mäntysalo ovat juuri saaneet Suomen Akatemialta rahoitusta sen tutkimiseen, miten pehmeää ja joustavaa elektroniikkalaastaria voidaan hyödyntää vaarallisen vatsa-aortan aneurysman havaitsemisessa.

Tutkimuksessa on erityistä muun muassa se, että lääketieteen asiantuntijat ovat alusta asti olleet mukana pohtimassa, miten laastarin mittaamaa dataa voidaan hyödyntää käytännön työssä.

Ulkopuolinen toppuuttelija on tarpeen

Tällainen poikkitieteellinen yhteistyö pitäisi Oksalan ja Mäntysalon mielestä Tampere 3:n myötä sementoida toimintamalliksi, jotta myös terveyden ja lääketieteen teknologiaa kehittävät yritykset voisivat nykyistä helpommin hyödyntää Tampere3:n osaamista.

– Monet hyvät keksinnöt voivat tyrehtyä siihen, että tuotteistamisen kaikkia vaiheita ei ole ehditty tehdä kunnolla. Terveysteknologiassa korostuu se, että tuotteen anatominen ja fysiologinen puoli sekä eettiset ja tekniset lähtökohdat pitää yhdessä katsoa. Tampere3:n myötä meille on syntymässä foorumi, jossa pääsemme tekemään näitä asioita rinnakkain ja yhdessä, sanoo Oksala.

Yritykset voisivat yhdessä yliopiston kanssa tehdä kliinisiä tutkimuksia ja testejä. Niitä tarvitaan, jotta tuote voidaan myöhemmin standardoida. Lisäksi yritykset voisivat hyödyntää Tampere3:n terveystaloustieteellistä osaamista muun muassa erilaisten vaikuttavuustutkimusten toteuttajana.

Tästä hyötyisivät Mäntysalon mukaan sekä yhteiskunta että lääketieteen teknologiaa valmistavat yritykset, joille tieteelliset artikkelit ovat tärkeä referenssi tuotteen markkinoimisessa.

– Yhden innovaation startupeille olisi suuria terveysteknologiayrityksiä tärkeämpää, että mukana olisi ulkopuolinen toimija, joka tietää rajoituksista. Pienissä yrityksissä innostus omasta keksinnöstä voi lähteä laukalle, Mäntysalo sanoo.

Huomio käytettävyyteen

Oksalan ja Mäntysalon tutkiman laastarin tarkoituksena on helpottaa vakavan verisuonisairauden havaitsemista. Pahimmillaan sairaus voi johtaa aortan repeämiseen. Tällä hetkellä se havaitaan usein sattumalta kalliissa kuvantamistutkimuksessa.

Laastarin avulla sairaus voitaisiin havaita perusterveydenhuollossa.

Tekniikan päivät, terveydeksi!

Terveydeksi!-teemalla järjestettävät Tekniikan päivät tarjoaa näyttävän kattauksen kiinnostavia esityksiä, Terveystorin sekä työpajoja lapsille ja aikuisille. Kaikille avoin, maksuton Tekniikan päivät -tapahtuma järjestetään Tampere-talossa lauantaina 11.11. kello 9.30–16.00. Matti Mäntysalo kertoo omassa puheenvuorossaan puettavan elektroniikan uudesta aallosta ja terveyden seurannasta.

Tutustu Tekniikan päivien ohjelmaan ja tule mukaan!

 

– Jos voimme helpottaa tai automatisoida työtä, kustannuksia säästyy, Mäntysalo sanoo.

Tulevaisuudessa teknologian avulla voidaan pienentää terveyden- ja sairaanhoidon kustannuksia myös siten, että potilaat tekisivät osan rutiinimittauksista itse. Silloin lääkärin työaika säästyisi toimenpiteisiin, jotka todella tarvitsevat ihmistä.

– Tuotteiden käytettävyyteen pitää silloin kiinnittää erityistä huomiota. Laitteiden pitää huomata selvästi väärin tehdyt mittaukset, Oksala sanoo.

Oksalan mielestä juuri käytettävyyden tutkimisessa olisi luontevaa hyödyntää TAMKin insinööri- sekä terveyden- ja sairaanhoidon osaamista.

– TAMK voisi olla hyvä foorumi sen selvittämiseen, miten ammattihenkilöt ja käyttäjät kokevat laitteet.

Apua kuluttajille

Terveysteknologiaa myydään paljon myös suoraan kuluttajille. Muutama vuosi sitten Valkee-niminen yritys sai kritiikkiryöpyn osakseen, sillä sen myymän korvavalolaitteen ei katsottu perustuvan tarpeeksi vankkaan tieteelliseen tietoon. Yhdysvalloissa sykemittarivalmistaja Fitbitiä vastaan taas on nostettu ryhmäkanne, koska sykemittarin väitetään näyttävän liian alhaisia lukemia.

– Markkinoilla voi olla sykemittareita, joiden tarkkuus on riittämätön siihen, että niillä voisi kuntoilla turvallisesti. Tampere3:n osaamista voitaisiin hyvin hyödyntää myös kuluttajatuotteiden tutkimisessa, Oksala sanoo.

Oksalan mukaan jo lääkäriopiskelijoille pitäisi antaa tietoa laitteista, joita heidän potilaansa mahdollisesti käyttävät. Tässäkin voitaisiin hyödyntää saman talon teknillistä osaamista.

– Useat teknologisista termeistä ovat jo niin vaikeita, että niistä on vaikea ottaa selkoa. Tässä voisi syntyä hyvää yhteistyötä. Tampereen yliopisto ja TTY tekevät tällä hetkellä yhteistyötä yritysten kanssa, mutta terveysteknologiayritysten näkökulmasta olisi helpompi asioida yhden luukun kautta, Mäntysalo uskoo.

– Tampere3 voisi olla vastaus siihen, että yhden portin kautta saisi kaikki palvelut. Yliopisto taas hyötyisi yhteistyöstä yritysten kanssa taloudellisessa mielessä.

Mäntysalon mukaan lääketieteen teknologian ja terveysteknologian tutkiminen tarvitsee kuitenkin kunnolliset puitteet ja organisaation.

– Jos halutaan tehdä jotakin oikeasti suurta, kaikki toimijat on tuotava yhteen, Mäntysalo sanoo.


Teksti: Mari Valkonen
Kuva: Jonne Renvall