Artikkeli

Artikkeli

Tekniikan foorumissa tarjoiltiin teknologiaa terveydeksi

10.11.2017

Yrityksille suunnatussa teknologiatapahtumassa kuultiin muun muassa, miten tekoäly muuttaa terveydenhuoltoa. Tapahtuma käynnisti perjantaina 10.11. Tekniikan päivät – Terveydeksi! -tapahtuman Tampereella.

Aamiaistilaisuudessa oli näyttävä kattaus esityksiä terveysteknologian alalta. Yhtenä pääpuhujana oli Advanced Analytics Team Lead Antti Heino (IBM Watson).

Heino esitteli muun muassa käytännön esimerkkejä tekoälyn tai kuviin perustuvan koneoppimisen hyödyntämisestä. Näitä olivat muun muassa keskosten sepsiksen ennustaminen sekä melanooman, diabeettisen retinopatian tai silmänpainetaudin tunnistaminen.

Tekoälyn avulla voidaan siirtyä entistä tehokkaammin ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.

− Datavarastot ovat ikään kuin luonnonvaroja, joita pystymme louhimaan arvon tuottamiseksi. Suomen kannalta erittäin hyvä on meidän luotettava henkilötunnusjärjestelmä, joka mahdollistaa datalähteiden yhdistelyn paremmin kuin monissa muissa maissa. Tätä etumatkaa olisikin syytä lähteä vauhdilla hyödyntämään, hän huomautti.

Omassa puheenvuorossaan TTY:n rehtori Mika Hannula totesi, että kansantalouden kannalta tarkasteltuna terveysteknologia on yksi maamme nopeimmin kasvavista vientialoista. Viime vuonna toimialan viennin arvo ylitti kaksi miljardia euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli lähes kymmenen prosenttia.

Hotelli Tornin kongressikeskus Pajassa järjestetyssä tapahtumassa puhuivat myös BioMediTechin johtaja, professori Minna Kellomäki, johtava asiantuntija Merja Hiltunen Tekesistä, yliopistonlehtori Virve Peteri Tampereen yliopistosta, professori Jukka Lekkala Tampereen teknillisestä yliopistosta, professori Veikko Surakka Tampereen yliopistosta, COO Henna Salonius Moodmetricsistä sekä professori Leena Ukkonen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tekniikan foorumin toteuttivat Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Lauantaina Tekniikan päivät Tampere-talossa

Kaikille avoin, maksuton Tekniikan päivät -tapahtuma järjestetään Tampere-talossa lauantaina 11.11. kello 9.30–16.00.

Yksi tapahtuman pääpuhujista on itsensä mittaamisen mestari, teknologia-asiantuntija ja biohakkeri Teemu Arina. Hän kertoo, miten oman terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn optimointi teknologian avulla tulee mullistamaan terveydenhuollon. Professori Leena Ukkonen TTY:ltä kertoo, miten ajatuksen voimalla toimiva, langaton aivokäyttöliittymä voi tulevaisuudessa parantaa vaikeasti vammautuneiden ihmisten elämänlaatua. Päivän lopuksi terveyden perikuva, 90-vuotias Aira Samulin paljastaa elämänilonsa ja nuorekkuutensa salaisuuden.

Tekniikan päivien terveystorilla yleisö pääsee kokeilemaan terveysteknologian sovelluksia. Miten toimii esimerkiksi 3D-kudosprintteri? Miten tuoksuja voi analysoida digitaalisesti? Kuinka uudella älysormuksella voi mitata omaa stressitasoaan?

Päivän aikana on paljon puuhaa myös lapsille. Tervetuloa!