Artikkeli

Artikkeli

Monialainen tiimi kannustaa kokeilemaan

9.3.2018
Kansainvälisyys on tärkeä osa Startup Weekendiä. Elisa Lukinin, Aino Siiroisen ja Antti Pitkäsen lisäksi järjestäjätiimiin kuuluivat Daryna Barsukova, Anna Pilch sekä Alexandra Santos.

Kansainvälisyys on tärkeä osa Startup Weekendiä. Elisa Lukinin, Aino Siiroisen ja Antti Pitkäsen lisäksi järjestäjätiimiin kuuluivat Daryna Barsukova, Anna Pilch sekä Alexandra Santos.

Tampereen yliopiston alumni Aino Siiroinen, TAMKin alumni Antti Pitkänen sekä TTY:llä opiskeleva Elisa Lukin uskovat monitieteisen ja -kulttuurisen yhteistyön voimaan. He järjestivät maaliskuun alussa Tampereella Startup Weekend -tapahtuman, jonka tarkoituksena oli tuoda eri alojen ihmiset yhteen ja perustaa yrityksiä 54 tunnissa.

Startup Weekend -projekti sai alkunsa viime keväänä, kun Siiroinen tutustui tapahtumakonseptiin Oulussa.

− Törmäsin tapahtumaan sattumalta netissä ja päätin osallistua, sillä olin juuri valmistunut kauppatieteiden maisteriksi ja halusin oppia lisää yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista, Siiroinen kertoo.

Tapahtuman idea vakuutti ensikertalaisen, ja Tampereelle palattuaan Siiroinen ryhtyi miettimään, kuinka maailmalla suosiota saavuttaneen konseptin voisi tuoda kotikaupunkiin.

Monialaisia kohtaamisia Tampere3:ssa

Tampere3-opiskelijoilla on jo nyt useita mahdollisuuksia kehittää osaamistaan monialaisissa projekteissa yli kampusrajojen.

− SCIL eli Smart Campus Innovation Lab toimii Tampereen korkeakoulujen sisäisenä innovaatioalustana. SCIL-projektien kautta opiskelijat pystyvät osallistumaan uuden korkeakoulun kehittämiseen ja kerryttämään samalla opintopisteitä.

Y-kampus tarjoaa yrittäjyys- ja innovaatiopalveluita kaikilla kampuksilla. Y-kampuksen toiminnassa opiskelijat, tutkijat ja henkilökunta pääsevät mukaan kansainväliseen yrittäjyysverkostoon ja saavat tukea yritysideoilleen.

Demolan projekteissa opiskelijat kehittävät ratkaisuja organisaatioiden haasteisiin. Demola tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden ratkoa konkreettisia ongelmia monialaisissa opiskelijatiimeissä.

 

− Loimme tapahtumassa yritysideasta konseptin monialaisessa ja kansainvälisessä tiimissä, johon minun lisäkseni kuului lukiolainen, tutkija ja yrittäjä. Viikonlopun aikana yhteistyöstä syntyi ideoita, joita ei olisi syntynyt samoista taustoista tulevien ihmisten kesken. Halusin tällaisia kohtaamisia myös Tampereelle, jossa startup-kulttuuri on ollut vahvassa nosteessa, hän toteaa.

Verkostot vievät eteenpäin

Siiroinen sai idealleen tukea TTY:llä tuotantotaloutta opiskelevalta Elisa Lukinilta, joka osallistui syksyllä Startup Weekend -tapahtumaan Turussa. Lukinin tiimi voitti Turun tapahtuman ja kehittelee tällä hetkellä sovellusta, jonka avulla on mahdollista tunnistaa ja kerätä anonyymia informaatiota työpaikoilla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

− Startup Weekend oli helppo tapa päästä kiinni yrityksen perustamisen konkretiaan, joka on monille suurin kompastuskivi matkalla omien ideoiden toteuttamiseen, Lukin muotoilee.

Konkretian ohella merkitystä on myös verkostoilla. Niistä on ollut Startup Weekendin tekijöille hyötyä sekä yrityksen perustamisessa, että tapahtuman järjestämisessä. Eri korkeakouluissa opiskelleet Siiroinen, Lukin ja Pitkänen tapasivat toisensa alun perin yrittäjyyttä ja innovaatiotoimintaa korkeakouluilla edistävän Y-kampuksen kautta.

− Y-kampuksella huomasin, miten paljon hyötyä voi olla siitä, että tuntee eri alojen osaajia. Startup Weekend -projektissa verkostojen merkitys on korostunut, kun olemme pystyneet hyödyntämään kontakteja esimerkiksi mentorien ja sponsorien hankkimisessa, Antti Pitkänen kertoo.

Startup Weekendin myötä testiin ovat päässeet niin Siiroisen designer-osaaminen, Pitkäsen tausta koodarina sekä Lukinin projektijohtamistaidot. Samanlaista osaamisten yhdistämistä nuoret odottavat myös Tampere3-hankkeelta.

− Tämä projekti on osoittanut, miten suuri voima yhteisöissä voi olla. Kun lähdin ensimmäistä kertaa miettimään, kuinka Startup Weekend -tapahtuma voitaisiin tuoda Tampereelle, en osannut kuvitella, että löytäisin näin hienon kansainvälisen tekijätiimin, jonka kanssa melkein mikä tahansa on mahdollista. Tällaista tekemisen meininkiä toivoisin myös Tampere3-hankkeelle, Siiroinen toteaa.


Teksti ja kuva: Veera Reko