Artikkeli

Artikkeli

Uudet rakennusarkkitehdit lähtevät TAMKista suoraan töihin

1.6.2018
Ensimmäiset uudessa rakennusarkkitehtikoulutuksessa opiskelleet rakennusarkkitehdit juhlivat tänä keväänä valmistumistaan.

Ensimmäiset uudessa rakennusarkkitehtikoulutuksessa opiskelleet rakennusarkkitehdit juhlivat tänä keväänä valmistumistaan.

Yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuu 29 uutta rakennusarkkitehtiä. Jo ennen kuin valmistuvat saavat käteensä tutkintotodistuksen, heillä kaikilla on työpaikka tiedossa.

Rakennusarkkitehtikoulutus TAMKissa käynnistyi uudelleen vuonna 2014. Työelämän tarpeet ennakoitiin silloin oikein, sillä rakennusalalla vallitsee nyt hyvä suhdanne ja töitä riittää. Koulutuspäällikkö Minna Nyström-Järvisen mielestä iso merkitys työllistymiselle on myös laadukkaalla koulutuksella, joka vastaa suoraan rakennusalan tarpeisiin.

– Olemme saaneet yrityksiltä ja työnantajilta kannustavaa palautetta opetussuunnitelmastamme. Opetamme selkeästi oikeita asioita, joita suunnittelutoimistoissa ja muissa alan työpaikoissa tarvitaan, hän kertoo.

Koko yhteisön osaaminen käyttöön

Rakennusarkkitehdin AMK-tutkinto on neljän vuoden mittainen (240 opintopistettä) ja tähtää monipuoliseen rakennussuunnittelun ja -tekniikan osaamiseen. Opetuksessa hyödynnetään ja yhdistellään muitakin TAMKin koulutuksia, kuten rakennus- ja yhdyskuntatekniikan ja talotekniikan koulutusta. Kulttuurialan koulutus vastaa opiskelijoiden taideopetuksesta.

Myös yhteinen kehittämistyö Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurikoulutuksen ja tulevan uuden yliopiston kanssa jatkuu hyvässä hengessä.

– TTY:n arkkitehtuurin koulutus on uudistamassa omaa opetussuunnitelmaansa, ja kartoitamme siihen liittyviä yhteistyömahdollisuuksia, Nyström-Järvinen sanoo.

Oppimisympäristönä Pirkanmaa

Koko Tampereen alue ja sen lukuisat kehittämiskohteet ovat tulevien suunnittelijoiden oppimisympäristöjä. Esimerkiksi Atalan pohjoispuolella sijaitseva Ojalan uusi kaupunginosa on ollut konkreettinen harjoitteluympäristö rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelulle sekä eri koulutusten monialaiselle yhteistyölle.

– Harjoitustöissä rakennusarkkitehtiopiskelijamme ovat tehneet alueelle asemakaavasuunnitelmia sekä pientaloja ja päiväkoteja, joista he ovat laatineet tietomallit. Talotekniikan opiskelijat suunnittelevat päiväkotiin tietomallipohjaisesti talotekniikan, ja restonomiopiskelijoiden kommenttien mukaan viimeistellään suurtalouskeittiö. Seuraava askel on ottaa mukaan sosionomiopiskelijat, jotka huomioivat käyttäjänäkökulman päiväkodin tilojen suunnittelussa, Nyström-Järvinen kuvailee.


Teksti: Arja Hautala ja Leena Stenman
Kuva: Saara Lehtonen