Artikkeli

Artikkeli

Kielikeskukset yhteishenkeä luomassa

8.6.2018
Kielikeskusten väki nautti ensin pienen aamupalan ja suuntasi sitten tutustumaan Tampereen kulttuurihistoriaan.

Kielikeskusten väki nautti ensin pienen aamupalan ja suuntasi sitten tutustumaan Tampereen kulttuurihistoriaan.

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston kielikeskusten väki pääsi tiistaina 22.5. tutustumaan toisiinsa yhteisen kevätretken parissa. Retken teemana oli Tampereen salattu sydän.

Kielikeskusten henkilöstö valmistautuu parhaillaan vuodenvaihteessa tapahtuvaa yhdistymistä varten.

Vaikka TTY:n ja TaY:n kielikeskuksilla on ollut monenlaista yhteistyötä tähänkin mennessä, niin nyt kevätretkeiltiin ensimmäistä kertaa yhdessä. Noin 60 hengen ryhmä kokoontui aamulla Tallipihalle, josta matka jatkui pienemmissä ryhmissä eri puolille kaupunkia. Tapahtuman järjestäjänä toimi molempien kielikeskusten henkilökunnasta koottu kevätretkitiimi vetäjänään Hanna-Marika Mitrunen (TaY).

– Haluamme edistää tällä tapahtumalla Tampere3-yhteishenkeä. Kevätretki on ollut perinne sekä TaY:n että TTY:n kielikeskuksella, ja on hienoa tehdä se nyt yhdessä, Mitrunen totesi.

Pienryhmät tutustuivat Tampereen historiaan ja toisiinsa

Retkipäivän teemana oli Tampereen salattu sydän. Kevyen aamupalan ja lyhyen Tallipihan historiasta kertovan esityksen jälkeen pienryhmät suuntasivat kukin haluamaansa suuntaan tutustuakseen Tampereen historiaan ja kulttuuriin.

Toimittaja pääsi mukaan ryhmään, jonka muut jäsenet olivat Anna Kuitunen, Riitta Marikainen ja Valeria Seraya-Rautaneva Tampereen yliopistolta sekä Maija-Leena Perttunen TTY:ltä.

Ensimmäiseksi ryhmä suuntasi Wilhelm von Nottbeckin puistoon, jonka laidalta löytyi komea Kotkankallion muistomerkki. Veistos pystytettiin 1830-luvulla. Se kunnioittaa Venäjän keisari Aleksanteri ensimmäisen vierailua vuonna 1819.

Puisto ja sen keskellä sijaitseva Finlaysonin palatsi näyttivät kevätauringossa parhaat puolensa. Kuitunen kiinnitti ryhmän huomion muutamaan verivaahteraan, joiden väri antoi kevään vihreällä värityksellä kauniin kontrastin.

Suvivirsi kaikui kirkossa

Tien toisella puolella seisova Finlaysonin kirkko oli seuraava etappi. Lapsiystävälliseksi kirkoksi profiloitunut rakennus eroaa selvästi suomalaisesta kirkkorakentamisesta. Erityisesti ryhmä kiinnitti huomiota kirkon lattiaan, joka on vuodesta 2009 saakka ollut Ombergin kalkkikiveä, jossa on nähtävillä fossiileja. Riitta Marikainen tunnisti fossiilien joukosta trilobiitin, ja muu ryhmä piti näkemystä oikeana.

Yhtäkkiä kirkon sisällä alkoi kaikua tuttu kevääseen liittyvä sävelmä. Suvivirren lauluun yhtyivät muun muassa Anna Kuitunen ja Tampereen yliopiston kielikeskuksen johtaja Antti Hildén.

Kirkon jälkeen ryhmä suuntasi askeleensa Näsinpuistoon. Ennen mäen päälle nousemista ryhmä pysähtyi hetkeksi oppimaan pienen palan Tampereen historiaa. Mältinrannassa seisoo yksinkertainen kivilaatta, joka kuvastaa Rothin ja Spoofin partioiden sissiretkeä Suomen sodan aikaan.

Ryhmästä löytyi historiantuntemusta

Näsinpuisto sai kaikilta ryhmäläisiltä erityiskiitokset kauneudestaan. Matkalla mäen päälle muutamat ryhmän jäsenistä saivat osoittaa historiantuntemustaan alueesta ja von Nottbeckin perheen vaiheista.

Kurun muistomerkin luona pysähdyttiin hetkeksi pohtimaan tuota kohtalokasta iltaa vuonna 1929, jolloin 138 ihmistä sai surmansa laivaonnettomuudessa. Patsas piirtyi kiehtovalla tavalla pilvistä taivasta vasten.

Näsinpuistosta matka jatkui Tallipihan Suklaapuodin kautta kohti keskustaa. Lopulta kaikki ryhmät kokoontuivat lounaalle Hotelli Tammeriin. Lounaan yhteydessä jokainen ryhmä sai kertoa mieleenpainuvimman muistonsa päivän ajalta.

– Uskon, että saavutimme hienosti kevätretkipäivämme tavoitteen: toisiimme tutustumisen ja yhteishengen lisäämisen. Koko päivän ajan tunnelma oli iloisen lämminhenkinen ja mielestäni jotenkin ihanan inspiroitunut. Tästä on hienoa jatkaa kohti vuoden 2019 alussa aloittavaa TTY:n ja TaY:n yhteistä kielikeskusta, Mitrunen totesi.

Hanna-Marika Mitrunen oli järjestämässä yhteistä kevätpäivää, jonka aikana päästiin nauttimaan kauniista säästä.


Teksti: Jaakko Kinnunen
Kuvat: Jonne Renvall