Artikkeli

Artikkeli

Kuivakäymälät ja kiertotalous kansainvälisen konferenssin aiheena Hiedanrannassa

1.8.2018

Tampereen Hiedanrannassa järjestetään 22.–24.8.2018 järjestyksessään jo kuudes kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssi. Tieteellisen konferenssin ja suomenkielisen seminaarin lisäksi tapahtumassa on alan yrityksille ja kaikille kiinnostuneille avoin näyttely.

Kuivakäymälät ovat paljon muutakin kuin suomalaisille tuttuja mökkihuusseja. Maailmassa 2,3 miljardia ihmistä on vailla perussanitaatiota eli käymälää tai vastaavaa, joten alalla on valtava kasvupotentiaali.

– Turvallinen juomavesi puuttuu 2,1 miljardilta ja turvallinen sanitaatio peräti 4,5 miljardilta ihmiseltä. Maailman jätevesistä peräti 80 prosenttia jää täysin puhdistamatta. Tilannetta voidaan pitää maailman suurimpana katastrofina, toteaa dosentti, UNESCO-oppituolin haltija Tapio S. Katko Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Ajankohtaiseen aiheeseen pureudutaan 22.–24.8.2018 Tampereen Hiedanrannassa, kun Käymäläseura Huussi ry, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja Jyväskylän yliopisto järjestävät jo kuudennen kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssin. Dry Toilet Goes Circular -teemalla järjestettävän konferenssin ohjelmassa on uusinta tietoa kuivakäymälöistä sekä niiden käytöstä ja mahdollisuuksista Suomessa ja maailmalla. Tällä kertaa konferenssin aihetta on laajennettu kattamaan kiertotalouden mahdollisuudet entistä laajemmin. Ravinteiden hyödyntäminen on yksi EU:n ja Suomen kiertotaloustavoitteista.

Konferenssi kokoaa Tampereelle sanitaatio-, vesi- ja ravinnekierron asiantuntijoita jopa 40 maasta. Yksi konferenssin pääpuhujista on Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck.

Tällä kertaa konferenssi pidetään Hiedanrannassa, johon on tulossa uusi resurssi- ja energiatehokas kaupunginosa.

– Hiedanranta on osallistujille kiinnostava konferenssipaikka, sillä alue toimii tällä hetkellä yritysten ja Tampereen korkeakoulujen kokeilualustana. TTY on aktiivinen useassa hankkeessa. Kuivakäymäläteemaan liittyen Hiedanrannassa tutkitaan esimerkiksi, miten virtsan ravinteita voidaan hyödyntää mikrolevien kasvatuksessa. TTY:n tutkijatohtori Pritha Chatterjee esittelee tämän tutkimuksen ensimmäisen vaiheen tuloksia konferenssissa, konferenssin järjestelyissä mukana oleva yliopisto-opettaja Marja Palmroth TTY:n kemian ja biotekniikan laboratoriosta kertoo.

Dry Toilet Goes Circular -näyttely löytyy konferenssin ajan 22.-24.8.2018 Hiedanrannan Kuivaamolta. Esillä on muun muassa yritysten ja alan toimijoiden haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyyn ja kuivakäymälöihin liittyviä ratkaisuja. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Seminaarissa asiaa kiertotaloudesta haja-asutusalueilla

Kansainvälisen konferenssin yhteydessä järjestetään keskiviikkona 22.8. jo perinteeksi muodostunut, Suomipäivä-seminaari Kuiva kiertää! -teemalla Tampereella Hiedanrannassa. Suomenkielisessä seminaarissa keskitytään ravinnekierron haasteisiin ja ratkaisuihin kotimaisesta näkökulmasta. Päivän aikana kuullaan muun muassa uudesta hajajätevesilainsäädännöstä, kiertotalouden mahdollisuuksista haja-asutusalueella ja paneelikeskustelu ravinnekierron tulevaisuudesta. Yksi panelisteista on TTY:n professori Leena Aarikka-Stenroos, joka tuo keskusteluun kiertotalouden taloudellista näkökulmaa. Seminaari on suunnattu jätevesien ja kuivakäymälöiden parissa työskenteleville, viranomaisille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Tarkempi ohjelma ja tiedot ilmoittautumisesta löytyvät Käymäläseura Huussin sivuilta (tästä linkki).

Käymäläseura Huussi ry, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto ovat järjestäneet kansainvälisiä kuivakäymäläkonferensseja vuodesta 2003 alkaen joka kolmas vuosi. Aiemmat konferenssit on järjestetty vuorotellen kunkin korkeakoulun kampuksilla.


Lisätietoa: Suvi Kekki puh. 045 144 4054,