Artikkeli

Artikkeli

Laaja tarjonta houkutteli kesäopiskelijoita Tampereelle

23.8.2018
Kesäkoulun oheistapahtumissa näkyi eniten kansainvälisiä opiskelijoita. Tapahtumissa oli kesäkoulun koordinaattorin Jenni Viitalan mukaan rento tunnelma.

Kesäkoulun oheistapahtumissa näkyi eniten kansainvälisiä opiskelijoita. Tapahtumissa oli kesäkoulun koordinaattorin Jenni Viitalan mukaan rento tunnelma.

Tampereen korkeakoulujen yhteinen Summer School järjestettiin ensimmäistä kertaa elokuussa.

– Summer School on hyvä mahdollisuus tutustua kaupunkiin, tavata uusia ihmisiä ja parantaa kielitaitoa.

Italialainen Francesca Tauro, 22, aloittaa vaihtovuotensa syksyllä Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa. Hän päätti osallistua Tampere Summer Schooliin, koska halusi tutustua etukäteen uuteen opiskelukaupunkiin ja yliopistoon.

Tauro suoritti kahdessa viikossa kaksi intensiivikurssia Tampereen yliopistolla, ympäristöpolitiikan kurssin ja Finnish survival -kurssin. Tampereen yliopiston vakiintuneella ja suositulla kurssilla opetellaan suomen kielen alkeita.

Suomen kielen selviytymiskurssi on yksi Tampere Summer Schoolin 31 kurssista. Summer School on Tampereen kolmen korkeakoulun yhteinen kesäkoulu. Kahden viikon mittaisella jaksolla järjestetään opetussuunnitelman mukaisia intensiivikursseja opiskelijoille.

Summer School on suunnattu kenelle tahansa, jolla on opiskelutaustaa korkeakoulussa. Kesäkoulun koordinaattorin Jenni Viitalan mukaan kesäkouluun osallistuu korkeakoulujen omia tutkinto-opiskelijoita ja vaihto-opiskelijoita, mutta myös ulkopuolisia.

Tänä vuonna kansainväliseen kesäkouluun osallistui noin 400 opiskelijaa, kun viime vuonna vastaava luku oli noin 160. Myös tarjonta kasvoi 20 kurssilla viime vuodesta. Huimaan kasvuun vaikutti korkeakoulujen yhteispanos – ensimmäistä kertaa Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu järjestivät kesäkoulun yhdessä.

– Uskon, että laaja ja kiinnostava kurssitarjonta selittävät tämän vuoden suosiota. Lisäksi Suomi ja suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostavat kansainvälisiä opiskelijoita, Viitala kertoo.

Sirkusta, ohjelmointia ja komposiitteja

Kesäkoulu tarjosi opiskelijoille kursseja laidasta laitaan. Ohjelmointi ja suomen kielen kurssit olivat Viitalan mukaan selvästi suosituimpia. Tarjolla oli kuitenkin laaja skaala sosiaalitieteiden ja politiikantutkimuksen peruskursseista arkkitehtuuriin ja komposiittiikurssiin.

– Järjestimme myös sosiaalisen sirkuksen kurssin yhteistyössä Sorin sirkuksen kanssa. Kurssilla käytetään sirkusta pedagogiikan välineenä, Viitala kertoo.

Kasvokkainen palaute kursseista on Viitalan mukaan ollut hyvin positiivista, mutta osalle opiskelijoista kurssien työmäärä tuli yllätyksenä. Viitala huomauttaa, että opintopisteiden eteen tulee myös tehdä töitä.

Vastapainoksi opiskelulle kesäkoulu järjesti sosiaalisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Viitalan mukaan tapahtumat olivat hyvin suosittuja kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa. Vaihtovuottaan aloitteleva Francesca Tauro osallistui useampaan aktiviteettiin.

– Olin mukana muun muassa Viikinsaaren saunaretkellä ja melomassa. Tapahtumat olivat tosi kivoja, koska pääsin tapaamaan ihmisiä ihan kaikkialta maailmasta, Tauro sanoo.

Suomalaisia tutkinto-opiskelijoita ei Viitalan mukaan juurikaan näkynyt tapahtumissa. Korkeakoulujen omat tutkinto-opiskelijat hyödynsivät kesäkoulua ennen kaikkea täydentääkseen omaa tutkintoaan.

– Tutkinto-opiskelijoille kesäkoulu on hyvä tilaisuus suorittaa puuttuvia opintoja nopealla aikataululla. Hekin ovat tietysti tervetulleita osallistumaan kesäkoulun oheistoimintaan, joista voi löytää uusia kansainvälisiä ystäviä, Viitala sanoo.

Suomen rauha kiehto kansainvälisiä opiskelijoita

Korkeakoulujen omia tutkinto-opiskelijoita oli valtaosa, mutta opiskelijoita saapui Tampereelle sankoin joukoin myös ympäri maailmaa. Suomen ulkopuolelta opiskelijoita tuli eniten Kiinasta, Saksasta, Espanjasta ja Japanista. Heistä suurin osa on korkeakoulujen uusia vaihto-opiskelijoita.

Kesäkouluun tulleita ulkopuolisia opiskelijoita oli tänä vuonna yli 80. Heidän joukossaan oli muutama pakolaistaustainen opiskelija, joille Summer School tarjottiin ilmaiseksi. Muuten kesäkoulu on ulkopuolisille opiskelijoille maksullinen.

Viitala yllättyi suuresta määrästä, mutta uskoo Tampere Summer Schoolin houkutelleen opiskelijoita laajan tarjonnan lisäksi edullisuudellaan.

– Täällä kurssit ovat melko edullisia verrattuna muihin kesäkouluihin Euroopassa, Viitala sanoo.

Kesäkoululla on myös hyvä maine. Monet opiskelijat kertoivat löytäneensä Tampere Summer Schoolin ystävän, tutun tai kotiyliopiston suosituksen kautta.

Hong Kongista kotoisin oleva Wendy Wong, 21, tuli Tampereelle ainoastaan kesäkoulua varten. Hän löysi Tampere Summer Schoolin oman yliopistonsa nettisivuilta. Wong oli aina halunnut vierailla Pohjois-Euroopassa ja päätti ilmoittautua kesäkouluun.

– Kotikaupungissani on todella kiireistä, kun taas täällä on ihanan rauhallista. Se on mielestäni isoin ero Suomen ja Aasian välillä, Wong kertoo.

Japanilainen Miyuki Maki, 26, tuli niin ikään ulkopuolisena opiskelijana Tampereelle osallistuakseen kesäkouluun. Maki on jo valmistunut ja työskentelee IT-alalla. Hän arvostaa erityisesti Suomen luontoa.

– Paras asia täällä on ehdottomasti ympäristö. Täällä voi nauttia luonnosta ja rentoutua esimerkiksi metsässä, Maki sanoo.

Francesca Tauro on myös viihtynyt Tampereella. Hän odottaa vaihtovuottaan innolla, mutta myöntää olevansa hiukan peloissaan tulevasta talvesta.

– Olen kuullut, että Suomen talvi on todella kylmä. Varauduin onneksi lämpimällä takilla, hän naurahtaa.

Teksti: Milla Pyyny
Kuva: Jenni Toivonen