Artikkeli

Artikkeli

Tampereen korkeakouluyhteisön avoimen datan palvelu avattu

10.10.2018

Tampereen korkeakouluyhteisö on avannut avoindata.tuni.fi -palvelun. Palvelusta on mahdollista ladata avoimena datana korkeakouluyhteisön jakamia aineistoja.

Datan avaaminen mahdollistaa uusia innovaatiota organisaation sisällä ja lisää mahdollisuuksia ulkoisten kumppanien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Tampereen korkeakouluyhteisö haluaa kannustaa innokkaita koodareita ottamaan tarjoamaansa dataa käsittelyyn ja kehittämään sen pohjalta uusia palveluita. Aineistojen avaamisella sekä sisäiseen että yhteisön ulkopuoliseen käyttöön halutaan osaltaan edistää myös avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitteita.

– Avoimen datan palvelu istuu hyvin Tampereen korkeakouluyhteisön toimintaperiaatteisiin ja tavoitteisiin. Palvelu mahdollistaa teknisesti esimerkiksi opiskelijoiden tehdä kurssien harjoitustöinään korkeakouluyhteisön dataa hyödyntäviä mobiilisovelluksia ja tarjota niitä koko yhteisön hyödynnettäväksi. Odotamme innolla mihin dataa keksitään hyödyntää! Lupaamme laajentaa palvelun kautta tarjottavaa datavalikoimaa aina kun siihen avautuu mahdollisuus, toteaa Tampere3 ICT:n projektijohtaja Jussi Kivinen.

Mitä avoin data on?

Avoin data on raakatietoa, joka on lisensoitu vapaaseen käyttöön. Dataa voi käyttää, muokata ja uudelleenlevittää kuka vain erilaisilla lisensseillä. Kun tieto avataan kaikkien käyttöön, sitä voidaan hyödyntää muuhunkin kuin alkuperäiseen tarkoitukseen, esimerkiksi tutkimukseen, visualisointiin tai sovelluksiin. Parhaassa tapauksessa avoin data hyödyttää myös yhteisöä itseään uusien ideoiden ja palautteen muodossa.

avoindata.tuni.fi