Artikkeli

Artikkeli

20.9.2016 | Aki Korpela

Tampere3:n toteuttaminen vaatii rohkeutta

Tampere3 on monessakin mielessä hieno mahdollisuus. Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdistelmästä on mahdollista rakentaa jotakin poikkeuksellista, jolla on monipuoliset ja kauaskantoiset vaikutuksensa Pirkanmaan tulevaisuuteen. Ensimmäiset positiiviset vaikutukset näkyvät opiskelijoille jo nyt yhteisten opintojen ja ristiinopiskelun muodossa. Toisaalta kenties ne hienoimmat mahdollisuudet jäävät helposti myös käyttämättä, jos emme uskalla olla avoimia ja rohkeita uudistuksille.

Olisi tärkeää, ettemme tyytyisi rakentamaan uusia opintokokonaisuuksia vain olemassa olevien opintojaksojen pohjalta. Jos uskallamme penkoa kolmen oppilaitoksen sisällöt ja osaamistavoitteet pohjia myöten, meillä on mahdollisuus tehdä merkittävällä tavalla uudenlaisia kokonaisuuksia ja opetussuunnitelmia. Tämä ei kuitenkaan toteudu helposti, ja vaatii myös uudenlaista ajattelua. Pelkkä osaamistavoitteiden luetteleminen ei riitä, vaan tarvitaan syvällisempää sisältöanalyysiä.

Jotta eri oppilaitosten vahvat osaamiset saadaan yhdistettyä niin, että kokonaisuudesta tulee enemmän kuin osiensa summa, osaamiset on pilkottava atomeihinsa. Vain tällä tavalla on mahdollista nähdä konkreettisesti ne sisältöyhteydet ja linkit, joita kolmen oppilaitoksen monipuolisesta opetustarjonnasta löytyy. Ja samalla tulemme kehittäneeksi uuden yliopiston opetussisältöjä merkittävällä tavalla.

Tämä vaatii työtä ja aikaa, mutta vaiva varmasti palkitaan, sillä tuotto tulee vuosien varrella olemaan moninkertainen. Tämä on omalta osaltaan sitä "jäykkien koulutusrakenteiden ylittämistä", jota Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso kertoi Tampere3:ssa tavoiteltavan (AL 7.9.2016). Tätä tilaisuutta ei mielestäni kannata jättää käyttämättä!

 

Kirjoittaja TkT Aki Korpela työskentelee TAMKissa sähkötekniikan yliopettajana.

Ei kommentteja "Tampere3:n toteuttaminen vaatii rohkeutta"

Kommentoi "Tampere3:n toteuttaminen vaatii rohkeutta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.