Artikkeli

Artikkeli

Löylyä sote-keskusteluun

7.3.2018
Löylynheittäjän vuorossa tietojohtamisen professori Nina Helander.

Löylynheittäjän vuorossa tietojohtamisen professori Nina Helander.

Lauteilla-tapahtumasarja tuo tutkijat, opiskelijat ja pk-yrittäjät yhteen keskustelemaan sosiaali- ja terveysalan ajankohtaisista aiheista: arvonluonnista, brändäyksestä ja palvelumuotoilusta. Jatkossa tapahtumakonseptia voidaan soveltaa muihinkin teemoihin.

"Lauteilla on kautta kansamme historian käyty henkevimmät keskustelut, saatu parhaimmat ideat ja solmittu yllättävimmät kumppanuudet”, luonnehti tapahtumailmoitus, kun Tampereen kaupunki ja korkeakoulut kutsuivat sote-alasta kiinnostuneita tutkijoita, opiskelijoita sekä pk-yrittäjiä ensimmäiseen Lauteilla-tapahtumaan helmikuussa 2018.

Noin neljääkymmentä osallistujaa ei kuitenkaan sullottu saunaan, vaan he saivat istahtaa ravintola Living Roomin tuoleille Tampereen keskustassa.

– Pidin siitä, että tapahtuma järjestettiin erilaisessa ympäristössä, kertoo löylynheittäjäksi eli alustajaksi kutsuttu tietojohtamisen professori Nina Helander Tampereen teknilliseltä yliopistolta.

Verkostoitumista kevyen rennosti

Alkulöylyjen, eli ohjatun tutustumisen jälkeen Helander ja kaksi muuta löylynheittäjää pitivät lyhyet alustukset arvonluonnista sosiaali- ja terveyspalveluissa. Helander on tutkinut muun muassa tietojohtamista maakunnissa sekä digitalisaatiota ja ikääntymistä, ja hänen keskeinen viestinsä oli, että eri tahojen palveluihin liittämät arvo-odotukset voivat olla varsin vaihtelevia.

– Halusin herätellä keskustelua käyttäjälähtöisten palveluiden luomisesta ja tuoda esiin, että tutkimus voi tarjota apua asioiden ymmärtämiseen, Helander sanoi tapahtuman jälkeen.

Kun alkulöylyt oli heitetty, kuulijatkin saivat nousta lauteille ja osallistua keskusteluihin, joissa syvennyttiin eri teemoihin alustusten pohjalta. Tapahtuman järjestelyihin osallistunut Tampereen yliopiston yhteyspäällikkö Mia Simpanen kertoo, että lauteille päästyään osallistujat innostuivat jakamaan kokemuksiaan ja verkostoitumaan.

– Lauteilla on meidän kansan henkevät keskustelut, päätökset ja verkostoitumiset tehty. Konseptin tavoitteena on, että opiskelijat, tutkijat ja pk-yritykset voisivat kohdata kevyen rennosti, sparrata toisiaan, verkostoitua ja löytää kumppaneita, Simpanen toteaa.

Yrittäjää houkutteli aihe ja osallistujat

Opiskelijoille tapahtumasarja tarjoaa tilaisuuden luoda verkostoja oman alan yrityksiin, ja pk-yrityksille puolestaan tarjoutuu poikkeuksellisen helppo tapa verkostoitua tamperelaisten korkeakoulujen kanssa. Simpanen uskoo, että tapahtumien teemoista on hyötyä erityisesti liiketoiminnassaan suunnanvaihdosta miettiville sote-alan yrityksille sekä käynnistymisvaiheessa oleville yrityksille, jotka pohtivat keinoja erottautumiseen.

Tapahtumasarjan ensimmäinen aihepiiri houkuttelikin paikalle muun muassa tuoreen, vuonna 2017 perustetun Tampereen Erikoislääkärit Oy:n toimitusjohtajan Petri Leiposen. Hän kertoo, että erikoislääkäripalveluita perusterveydenhuoltoon tarjoava yritys pyrkii kehittämään palveluitaan asiakas edellä.

– Tapahtumassa kiinnosti aihealue ja osallistujien kokoonpano. Konsepti on hyvä, sillä pk-yritykset eivät pysty tekemään samalla tavalla yhteistyötä oppilaitosten ja tutkijoiden kanssa kuin isommat yritykset, terveysalan yrittäjä toteaa.

Ryhmäkeskustelut olivat Leiposen mielestä hyvä lisä kokonaisuuteen, sillä niissä pääsi kuulemaan ja kertomaan näkemyksiä pienellä porukalla. Hänen omassa ryhmässään keskusteltiin asiakasarvon luomisesta niin ylätasolla kuin konkreettisten esimerkkien kautta. Uusia kontakteja syntyi sekä tutkijoihin että toisiin yrityksiin.

Lauteilla-konsepti taipuu muihinkin teemoihin

Myös professori Nina Helander kertoo saaneensa tapahtumassa hyviä vinkkejä muista tutkimusryhmistä sekä oppineensa yritysten konkreettisista esimerkeistä. Hän paljastaa, että tapahtuma innosti tutkijat keskustelemaan jopa yhteisistä hankkeista.

Yhteyspäällikkö Mia Simpanen toivoo, että sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja yritysten lisäksi tapahtumasarja houkuttelisi paikalle myös esimerkiksi markkinoinnin opiskelijoita ja opettajia, sillä sosiaali- ja terveysala on tulevaisuudessa yhä kiinnostavampi markkinoinnin ja viestinnän näkökulmasta.

– Syksyksi on suunniteltu valinnanvapauskokeiluun liittyvää Lauteilla-tapahtumaa. Tapahtumia voidaan järjestää myös jollain ihan muulla teemalla, sillä konsepti on rakennettu niin, että sitä voidaan soveltaa moneen aihepiiriin, Simpanen kertoo.

Konseptin suunnittelusta ovat vastanneet Tampere3-korkeakoulut, Tampereen kaupunki, palvelumuotoiluyritys Kolmas Persoona sekä joukko sote-alan yrityksiä.


Seuraava Lauteilla-tapahtuma järjestetään teemalla ”Brändäys ja palvelumuotoilu” ravintola Artturissa 8.3. kello 12–14. Tutustu tapahtumaan tarkemmin!


Teksti: Sabina Mäki
Kuva: Outi Nokkonen