Artikkeli

Artikkeli

Lähikuvassa: uuden yliopiston rehtori Mari Walls

29.5.2018

Uusi Tampereen yliopisto saa rehtorikseen entisen tamperelaisen, joka edellisessä tehtävässään on yhdistänyt kolme tutkimuslaitosta.

Uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus valitsi huhtikuussa tulevan yliopiston rehtoriksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) pääjohtajan, professori, FT Mari Wallsin. Walls aloittaa uudessa tehtävässään 13.8.2018. Uuden yliopiston toiminnan käynnistymiseen saakka hän toimii Tampereen korkeakoulusäätiön toimitusjohtajana.

Walls on Suomen toiseksi suurimman tutkimuslaitoksen Luonnonvarakeskuksen (Luke) ensimmäinen pääjohtaja. Luke perustettiin vuoden 2015 alussa fuusioimalla kolme aiempaa tutkimuslaitosta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen ruoka- ja luonnonvaratilastointi.

Kuka? Mari Walls

  • Tampereen korkeakoulusäätiön toimitusjohtaja 13.8. alkaen, uuden Tampereen yliopiston rehtori 1.1.2019 alkaen
  • FT, väitteli Turun yliopistossa vuonna 1989 ekologisista vuorovaikutussuhteista ja teki post doctoral -tutkimustyönsä Cornellin yliopistossa USA:ssa. Ekologian dosentti Helsingin yliopistossa.
  • Luonnonvarakeskuksen (Luke) pääjohtaja vuodesta 2015. Sitä ennen työskennellyt mm. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) Merikeskuksen johtajana, Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen ja ympäristötieteen professorina sekä Suomen Akatemian tutkimusohjelmajohtajana.
  • Toimii useissa luottamustehtävissä, mm. Oulun yliopiston hallituksessa ja Suomen Kulttuurirahaston hallintoneuvostossa. Aiemmin toiminut mm. Suomen Akatemian Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnassa sekä Suomen Akatemian Tieteen tila 2016 -ohjausryhmässä. Osallistui vuonna 2017 emeritusprofessori Sue Scottin johtamaan 4-henkiseen Helsingin yliopiston muutoksen arviointiryhmään Panel for Helsinki University Change Review.
  • Asuu Espoossa. Perheeseen kuuluu Turun yliopistossa yliopistonlehtorina työskentelevä puoliso sekä kaksi lasta, joista vanhempi opiskelee TAMKissa ja nuorempi lukiossa.
  • Harrastaa luonnossa liikkumista sekä mökkeilyä. Saunoo päivittäin.
  • Muutti Tampereelle Tesomajärvelle yksivuotiaana, kun isä sai assistentuurin Yhteiskunnallisesta Korkeakoulusta. Kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen normaalikoulun lukiosta. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lähti opiskelemaan biologiaa Turkuun. ”Tampereen koulut ja tuon ajan teinien ajanvietto tulivat tutuiksi. Olisin niin kovasti halunnut Tapparan takin. Se on edelleen toivelistalla.”
 

– Uskon, että kiinnostuksessa minua kohtaan ja valinnassani on vaikuttanut erityisesti kokemus kolmen tutkimuslaitoksen integroinnista Luonnonvarakeskukseksi. Mahdollisuus päästä mukaan uuden yliopistoyhteisön rakentamiseen Tampereelle tuli eteeni yllättäen ja Luken tehtävän kannalta hieman aikaisin. Asiaa harkittuani pidin sitä kuitenkin niin huikeana mahdollisuutena, että halusin tarttua tähän ainutkertaiseen tilaisuuteen, Walls kuvaa.

– Tampereella tehdään nyt tärkeää uudistusta, jota seurataan Suomen lisäksi koko Euroopassa. Tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan yhdistävä profiili on vahva ja omaleimainen. On kiehtovaa päästä mukaan kehittämään monialaista, kansainvälisesti kilpailukykyistä korkeakouluyhteisöä.

Muutos luo aina epävarmuutta

Tampere3-prosessin eri vaiheissa ilmenneet, julkisuudessakin puidut erimielisyydet eivät Wallsia hätkäytä.

– On luonnollista, että muutosvaiheessa on epävarmuutta ja jopa pelkoa tulevasta. Tämä pitää hyväksyä ja sille pitää olla tilaa. Uskon, että uuteen Tampereen yliopistoon syntyy hyvä yhdessä kehittämisen kulttuuri. Omasta puolestani uskon läsnäolevaan, keskustelevaan johtamiseen. Tarkoitus on, että yhteisössä on erilaisia pyöreän pöydän foorumeita, joissa eri näkemykset tulevat kuulluksi ja yhteisiin asioihin voi vaikuttaa, Walls sanoo.

Tehtävät Luonnonvarakeskuksen pääjohtajana pitävät Wallsin kiireisenä kesälomiin saakka.

– Moni eri taho tamperelaisista korkeakouluista on jo ollut yhteydessä ja kutsunut erilaisiin tilaisuuksiin. Valitettavasti kalenterissa ei ole niille kovin paljon tilaa, mutta elokuussa olen täysillä mukana, Walls lupaa.

– Olen iloinen siitä, että opiskelijakuntien kanssa tapaaminen onnistui heti tuoreeltaan. Vappupäivänä meillä oli oikein antoisa keskustelu, jossa tutustuimme toisiimme ja kävimme läpi odotuksiamme, jotka olivat hyvin samansuuntaiset.


Teksti: Katja Ayres
Kuva: Emilia Kangasluoma