Artikkeli

Artikkeli

Tampereen korkeakouluyhteisöön 5 000 uutta opiskelijaa

2.7.2018
Hakijamäärät kasvoivat tänä vuonna kaikissa Tampere3-korkeakouluissa. Kuva: Mika Kanerva

Hakijamäärät kasvoivat tänä vuonna kaikissa Tampere3-korkeakouluissa. Kuva: Mika Kanerva

Vuoden 2018 opiskelijavalinta on valmistunut ja viimeisetkin yhteishaun tulokset julkistettu. Hakijamäärä kasvoi kaikissa Tampere3-korkeakouluissa ja syksyllä korkeakouluyhteisössä opintonsa aloittaa noin 5 000 uutta opiskelijaa.

Tampereen ammattikorkeakoulu maan toiseksi suosituin

Tampereen ammattikorkeakouluun hakijoita oli yhteensä 18 690, joista lähes 8 500 piti TAMKia ensisijaisena vaihtoehtona. Hakijamäärältään TAMK on maan toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu Metropolia Ammattikorkeakoulun jälkeen. Kun ensisijaisten hakijoiden määrä suhteutetaan aloituspaikkojen määrään, on koulutuksen keskimääräinen vetovoimaluku 4,9 eli lähes viisi ensisijaista hakijaa jokaista aloituspaikkaa kohden.

Hakukohteita eli TAMKissa syksyllä alkavia koulutuksia oli kevään suomenkielisten koulutusten hakukierroksella 39 ja niissä haettavana yhteensä yli 1 600 aloituspaikkaa.

Suosituin hakukohde TAMKissa oli liiketalouden tradenomin koulutus, johon tuli noin 780 ensisijaista hakemusta (hakemuksia yhteensä 2 720). Seuraavaksi eniten haettiin sosionomikoulutukseen (hakijoita 2 262, joista ensisijaisia 695) ja fysioterapeuttikoulutukseen (hakijoita 2 124, joista ensisijaisia 658).

Tampereen yliopistoon 2 000 uutta opiskelijaa

Tampereen yliopistossa aloittaa syksyllä noin 2 000 uutta opiskelijaa. Alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon haki yhteensä 20 748 henkilöä. Myös yliopiston suomenkieliset maisterikoulutukset olivat haettavana korkeakoulujen yhteishaussa ja kun niihin hakeneet lasketaan mukaan, kokonaishakijamäärä oli 22 239. Tarkasteltaessa hakijoiden määrää suhteessa aloituspaikkamäärään Tampereen yliopisto on edelleen suosituin monialayliopisto kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavissa koulutuksissa.

Tampereen yliopiston suosituin hakukohde oli lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelma, johon saapui noin 1 599 ensisijaista hakemusta (hakemuksia yhteensä 4 633). Näistä hakijoista valintakokeeseen osallistui 1 319 ja opiskelupaikan sai 145. Toiseksi suosituimpana hakukohteena oli kauppatieteiden tutkinto-ohjelma 1 218 ensisijaisella hakemuksella (hakemuksia yhteensä 4 241), joista 135 johti opiskelupaikkaan.

Yhteensä Tampereen yliopistoon valittiin korkeakoulujen yhteishaun kautta alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon noin 1 400 uutta opiskelijaa valintakokeen ja/tai ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Heistä noin kolmasosa on uusia ylioppilaita. Lisäksi suoraan pelkkää ylempää korkeakoulututkintoa suorittamaan valittiin 281 hakijaa suomenkielisiin maisterikoulutuksiin. Englanninkielisiin maisterikoulutuksiin saapuneista 863 hakemuksesta 196 johti opiskelupaikkaan. Näiden lisäksi noin 150 opiskelijaa sai paikan siirtohaun kautta tai avoimien tai erillisten yliopisto-opintojensa perusteella.

TTY:n hakijamäärä kasvoi 15 prosenttia

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) syksyllä alkaviin opintoihin hyväksyttiin yli 1 400 uutta opiskelijaa. Diplomi-insinöörin ja arkkitehtuurin hakukohteisiin haki yhteensä 4 788 hakijaa. Edellisvuoteen verrattuna kaikkien hakijoiden määrä kasvoi 15 prosenttia ja ensisijaisten hakijoiden määrä 8 prosenttia.

Valtakunnallisen diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen (DIA) yhteisvalinnan TTY:n hakukohteisiin hyväksyttiin yhteensä 779 opiskelijaa. Suosituimmat hakukohteet olivat tuotantotalous, arkkitehtuuri ja tietotekniikka. DIA-yhteisvalinnassa on mahdollista tulla hyväksytyksi varasijoilta.

DIA-yhteisvalinnan hakukohteiden lisäksi TTY:lle pystyi hakemaan syksyllä alkaviin tekniikan maisteriohjelmiin. Maisteriohjelmiin Tampereelle, Poriin ja Turkuun hyväksyttiin yhteensä 268 opiskelijaa. Maisterihaun hakukohteista suosituimpia olivat johtamisen ja tietotekniikan maisteriohjelma Porissa sekä konetekniikan maisteriohjelma Tampereella. Lisäksi jo aikaisemmin keväällä englanninkielisiin maisteriohjelmiin sekä englanninkieliseen kandidaatin tutkinto-ohjelmaan hakeneista yhteensä 361 sai opiskelupaikan.

Hakijat näkevät oman tuloksensa opintopolku.fi-sivuston Oma opintopolku -palvelussa.
Lisätiedot:
TAMK: hakijapalvelut (at) tamk.fi, p. (03) 245 2395
TaY: Opintopalvelujohtaja Mikko Markkola, 050 5329060
TTY: Hakijapalvelut, suunnittelija Kaisa Keskitalo, p. 040 754 5951, kaisa.keskitalo (at) tut.fi