Artikkeli

Artikkeli

Uudet koulutusavaukset esillä Helsingissä

14.9.2018
Dare to Learn -tapahtuman Tampere3-työpajassa haetaan työelämänäkökulmaa uuteen suunnitteilla olevaan kanditutkintoon. Kuva: Dare to Learn / Petri Anttila.

Dare to Learn -tapahtuman Tampere3-työpajassa haetaan työelämänäkökulmaa uuteen suunnitteilla olevaan kanditutkintoon. Kuva: Dare to Learn / Petri Anttila.

Tampere3 on mukana kansainvälisessä Dare to Learn -tapahtumassa Helsingissä 18.–19. syyskuuta esittelemässä uusia koulutusavauksia. Osana tapahtumaa järjestetään myös kestävä kaupunkikehitys -työpaja.

Dare to Learn järjestetään nyt toista kertaa ja sen tarkoituksena on tuoda yhteen oppimisesta innostuneita ihmisiä eri aloilta. Tapahtuma on interaktiivinen areena, jossa osallistujat pääsevät jakamaan ideoitaan ja visioitaan ja kehittämään niitä yhdessä eteenpäin.

Esittelyssä uudet Tampere3-koulutusavaukset

Tampere3 tuo tapahtumaan oman esittelypisteensä, ja tapahtumassa on tarkoitus sekä esitellä tulevan Tampereen korkeakouluyhteisön uusia koulutusavauksia että kehittää niitä eteenpäin osallistujien ideoiden ja palautteen avulla.

– Tällä hetkellä tehdään paljon työtä Tampere3:n opetussuunnitelmien kehittämisessä, kertoo Sanna Kivimäki, joka koordinoi laaja-alaisia Tampere3 -ops-työryhmiä.

– Tapahtumassa meillä on tilaisuus saada palautetta kehitteillä olevista uusista tutkinto-ohjelmista ja opintokokonaisuuksista tässä tärkeässä suunnitteluvaiheessa. Haluamme selvittää, millaista osaamista esimerkiksi työelämässä tarvitaan juuri nyt, Kivimäki sanoo.

Työpajasta työelämänäkökulmaa kanditutkintoon

Tapahtumassa järjestetään myös Tampere3-työpaja, jossa haetaan visioita suunnitteilla olevan kestävä kaupunkikehitys -kanditutkinnon sisältöön. Työpajan antia on tarkoitus soveltaa myös muiden koulutusavausten kehitystyössä.

– Suunniteltuun kestävä kaupunkikehitys -kanditutkintoon etsitään työpajassa nimenomaan elinkeinoelämän näkemyksiä, sanoo Mika Tukiainen, kestävä kaupunkikehitys -kanditutkinnon toinen suunnittelukoordinaattori.

– Toiveena olisi saada tuoretta työelämänäkökulmaa siihen, mikä tutkinnossa olisi relevanttia ja minkälaista osaamista sen tulisi kehittää.

Kestävä kaupunkikehitys valittiin työpajan aiheeksi, koska kanditutkinnon suunnittelu ei ole vielä niin pitkällä kuin muissa uusissa tutkinto-ohjelmissa ja palautetta etenkin työelämävaikuttajilta kaivataan.

Uudenlaista opetusta

Kanditutkinnon muotoa ja sisältöä on suunniteltu aiemmin Tampere3-korkeakoulujen yhteisön ja sidosryhmien kesken työpajoissa keväällä ja viime vuoden puolella. Niistä saadut ideat on hyödynnetty tehokkaasti suunnittelussa.

– Tutkinto-ohjelman on tarkoitus olla aidosti poikkitieteellinen ja myös pedagogisesti uudenlainen. Opiskelu tapahtuisi ilmiöpohjaisesti ja opiskelijat työskentelisivät yhdessä pitkäkestoisissa projekteissa, Tukiainen sanoo.

– Opetusta ei myöskään kahlittaisi suljettujen ovien taakse, vaan sen voisi viedä vaikka kaupungille.
Suunniteltu kanditutkinto mahdollistaisi uudenlaisia joustavia opintopolkuja, sillä tutkinto-ohjelmasta valmistuva voisi mahdollisesti jatkaa opintojaan diplomi-insinööriksi tai yhteiskuntatieteiden tai hallintotieteiden maisteriksi. Oman korkeakoulun lisäksi vaihtoehtoisia maisteriopintoja löytyisi esimerkiksi Aalto-yliopistosta.

Tampere3: Higher education for sustainable urban futures -työpaja tiistaina 18.9. klo 14.00-15.45 Dare to Learn -tapahtumassa Helsingissä. Tilaisuus on englanninkielinen ja kaikille avoin.

Lue myös:

Teksti: Ida Vahtera