Artikkeli

Artikkeli

Tutkijoiden yö tutustutti tieteen tekemiseen

6.10.2016

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö levittäytyi perjantaina 30.9. kolmelletoista paikkakunnalle Suomessa. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran myös Tampereella kaupungin kahden yliopiston yhteistyönä. Tampereen tapahtumiin osallistui yli 1 000 tutkimuksesta ja sen tekijöistä kiinnostunutta.

Suosittu kohde olivat muun muassa Lumate-keskuksen tiedepajat Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Lasten kanssa tutkittiin optisia harhoja, pelattiin pulmapelejä sekä askarreltiin laskuvarjohyppääjiä ja pieniä elektroniikkatöitä.  Rullassa erilaisten pisteiden parissa puuhailikin eri-ikäisiä lapsia konttaavista kouluikäisiin.

– Välillä tuntuu siltä, että vanhemmat ovat melkein innostuneempia kuin lapset, vaikka lapset ovat todella innokkaasti lähteneet mukaan toimintaan, kertoi Riikka Keto-Tokoi. Luokanopettajaksi Tampereen yliopistossa opiskeleva Keto-Tokoi veti tapahtumassa lapsille LUMATE:n tiedepisteitä.

Museokeskus Vapriikissa tietoiskut ja esittelypisteet kiinnostivat yleisöä. Ohjelmassa oli esimerkiksi tietoa tulevaisuuden keinoälystä, sovittelujournalismista, avaruustutkimuksesta, lasten ja nuorten mediakäytöstä ja teknologian pimeästä puolesta. Esittelypisteissä nähtiin robotteja, maisteltiin levädrinkkejä, tunnusteltiin keinoihoa ja tutustuttiin kaupunkisuunnitteluun.

Illalla Ylioppilastalolla järjestetty Science Slam veti salin täyteen. Tutkijoiden välisen leikkimielisen kilpailun voitti Tampereen teknillisen yliopiston professori Veikko Sariola. Hän slammasi otsikolla Mitä hyötyä jalkakarvoista on elektroniikan valmistuksessa? Science Slamissa rohkeat tieteentekijät astuvat lavalle ja esittelevät tutkimustaan yleisölle mahdollisimman viihdyttävästi.

Tutkijoiden työhän tutustuttiin myös molempien yliopistojen kampuksilla järjestetyissä tapahtumissa. Seuraavan kerran Tutkijoiden yötä vietetään 29.9.2017.

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.